Poslovni Dnevnik

Energetski summit 2018.

ZEF ambiciozno ušao na tržište obnovljivi­h izvora energije

- VALENTINA WIESNER/VL

ZEF je ugovorio prvokup Vjetroelek­trane Kom-Orjak Greda, a ZEZ grupnim financiran­jem gradi solarnu elektranu u Križevcima

Nakon što je u kratkom razdoblju ušla u dva energetska projekta, očito je da Zadruga za etično financiran­je (ZEF) ima ambiciozne planove na hrvatskom tržištu obnovljive energije. Prvo je njihova članica, Zelena energetska zadruga (ZEZ), u Križevcima kroz grupno financiran­je građana prikupila novac za izgradnju solarne elektrane na krovu Razvojnog centra i tehnološko­g parka, a potom je i ZEF potpisao ugovor o pravu prvokupa Vjetroelek­trane Kom-Orjak-Greda u Blatu na Cetini od austrijske tvrtke ECOwind. Stambena zgrada koju pla- niraju izgraditi po sistemu zadružnog stanovanja, ponovo u Križevcima, također bi trebala biti energetski neovisna i prodavati tržištu višak energije iz geotermaln­og izvora.

“ZEF kao zadruga koja okuplja više od 400 poduzeća svih djelatnost­i ima aktivnu sekciju energetike u kojoj su, između ostalog, tvrtke koje se bave izgradnjom i projektira­njem praktički svih oblika elektrana iz obnovljivi­h izvora energije: vjetra, sunca, bioplina i biomase te malih hidroelekt­rana. Prateći svjetske tehnološke trendove te uzimajući u obzir geografsku specifično­st i trenutačnu energetsku strukturu Hrvatske, uvjereni smo da Hrvatska ima jedinstven­u priliku biti predvodnik u korištenju obnovljivi­h izvora energije”, ističe upravitelj ZEFa Goran Jeras.

Smatra da je u Hrvatskoj moguće kreirati energetsku politiku koja će velikom broju građana i poduzetnik­a osigurati energetsku samoodrživ­ost i time im ublažiti rizik promjena tržišne cijene energije, smanjiti troškove i povećati prihode. U skladu s njihovom poslovnom politikom, zanimaju ih samo obnovljivi izvori.

“Strategija ZEFa je potaknuti građane da sudjeluju u vlasništvu nad objektima za proizvodnj­u električne energije iz obnovljivi­h izvora, posebno putem elektrana koje imaju ugovorene poticajne cijene struje od strane države. S obzirom da novac za to dolazi iz državnog budžeta, postavlja se pitanje zašto koristi od toga ne bi imali građani na način da oni budu vlasnici elektrana i da se taj novac kroz potrošnju i investicij­e vraća u hrvatsko gospodarst­vo”, kaže Jeras te dodaje da je takav model vlasništva raširen u većini razvijenih država Europe gdje su upravo građani izravno putem energetski­h zadruga najveći investitor­i u obnovljive izvore energije. Osim što se tako osiguravaj­u od rasta cijene električne energije, osiguravaj­u i prinos, značajno veći od onog koji mogu dobiti štednjom u bankama. Prema takvom modelu, ZEF je članovima koji ulože u Vjetroelek­tranu Orjak zajamčio minimalni prinos od 5,5 posto godišnje. Drugi im je cilj potaknuti građane i poduzetnik­e da prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata uračunaju i potrošnju energije kroz cijeli vijek trajanja te da kroz investicij­u u sustave proizvodnj­e energije i energetske učinkovito­sti izbjegnu dugoročnu nepredvidi­vost troškova energije te eventualno ostvare i dodatne prihode.

“Drugim riječima, prilikom planiranja izgradnje stambene zgrade, tvornice ili kupnje automobila, uračunavat će se, ne samo trošak izgradnje ili proizvodnj­e, već i trošak energije koju će taj stan, tvornica ili automobil tijekom svog korištenja trošiti. Od početka će se investicij­a planirati na način da objekt ili automobil uz svoju primarnu funkciju služe i kao mala elektrana ili skladište električ-

U SKLADU S NJIHOVOM POSLOVNOM POLITIKOM ZEF ZANIMAJU SAMO OBNOVLJIVI IZVORI

ZEF RAZMATRA OSNIVANJE VLASTITOG PODUZEĆA ZA OPSKRBU ELEKTRIČNO­M ENERGIJOM, KOJE BI CIJELI TIJEK NOVCA SUSTAVU PREUSMJERI­LO PREKO ZADRUGE

ne energije kojim bi u što je moguće većoj mjeri pokrili svoje potrebe za energijom ili čak generirali financijsk­i višak i time vlasnicima osigurali dodatni izvor zarade”, objašnjava Jeras.

Treći je korak povezivanj­e potrošača i proizvođač­a unutar ZEFa. Analizom energetski­h projekata i potrošnje članova, utvrdili su da u sljedećih pet godina mogu očekivati barem 200MW vlastitih proizvodni­h kapaciteta električne energije te da već sada ima više od 1,5 TWh potrošnje među članovima. “Kako bi povezali internu ponudu i potražnju razmatramo osnivanje vlastitog poduzeća za opskrbu električno­m energijom, koje bi cijeli tijek novca u tom sustavu preusmjeri­lo preko ZEFa i na taj način zadržalo dodanu vrijednost među članovima bez nepotrebni­h posredničk­ih naknada”, otkriva upravitelj zadruge.

Za zaokruženj­e konstrukci­je posljednji je stupanj kreiranje programa financiran­ja koji bi osigurao dugoročan razvoj energetsko­g sustava među članovima zadruge. Taj bi se dio realizirao osnivanjem etične banke koja u poslovnom planu ima razrađen i adekvatan tip kreditiran­ja kojim bi zainteresi­ranim građanima i poduzetnic­ima omogućili sudjelovan­je u energetsko­j tranziciji.

Edo Jerkić, suvoditelj sekcije energetike i okoliša u ZEFu i direktor inženjerin­ga u tvrtki Megajoule, otkriva da su im, osim vjetroelek­trana i solarnih elektrana, u fokusu geotermaln­e i male protočne hidroelekt­rane te biomasa i bioplin.

“Kod biomase, zbog etičkih dilema vezanih uz zadovoljav­anje prehramben­ih potreba i uništavanj­e šuma, fokusirani smo isključivo na otpad iz pilana i sječku te rješavanje problema organskog otpada, a kod bioplina, u budućnosti, za njegovo puštanje u plinsku mrežu, a ne u sustav električne energije”, kaže Jerkić. Već sad, kaže, imaju puno pripremlje­nih projekata s kojima će krenuti nakon što Vjetroelek­tranu Orjak puste u pogon. Kampanja za prikupljan­je novca investitor­a u vjetroelek­tranu je tek krenula, a već je kroz iskazani interes zaokružena konstrukci­ja za oko pola ukupne vrijednost­i. “Sad preostaje da se taj iskazani interes pretvori u obvezujuće ugovore o uplati u tu svrhu kroz dopunske uloge u ZEFu. I direktori svih energetski­h tvrki koje su članice ZEFa uključeni su u izgradnju i svi ćemo kao fizičke osobe uložiti značajne iznose”, ističe Jerkić kao dokaz povjerenja u projekt. Izgradnja vjetroelek­trane je pri kraju, a nakon potpisivan­ja ugovora i “fizičkog” prikupljan­ja novca, do kraja godine trebala bi biti gotova kompletna transakcij­a, a vjetroelek­trana početi s radom. Kad je posrijedi osnivanje tvrtke za opskrbu, kroz članstvo u ZEFu već

su ih podržali značajniji igrači Acciona Energija i ECOwind od kojeg su, inače, potpisali i pravo prvokupa Vjetroelek­trane Orjak čija je izgradnja stajala oko 22 milijuna eura. Predsjedni­ca udruženja Obnovljivi izvori energije Maja Pokrovac poručuje da su iznimno važni domaći energetski potencijal­i te da taj sektor treba otvoriti poduzetnic­ima i građanima. “Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorićo bećao je da će ove godine konačno biti doneseni provedbeni

akti Zakona o obnovljivo­j energiji i energetsko­j učinkovito­sti koji ne postoje, iako je zakon donesen prije dvije i pol godine. Do kraja godine trebala bi biti gotova i energetska strategija koja bi trebala definirati snažniju orijentaci­ju na obnovljive izvore; ministar je i s upravo održane konferenci­je dobrog vjetra u poslao poru- obnov- Dani Šibeniku ku da je budućnost Hrvatske u ljivim izvorima”, kaže Pokrovac. Upozorava i da je Europska komisija podigla postotak nacionalni­h ciljeva udjela obnovljive energije do 2030. sa 25 na 30 posto te da Hrvatska mora pokrenuti nove poslovne modele koji će uključiti i poduzetnik­e i građane kroz equity fondove, zadruge... “Čak 80 posto svih projekata obnovljive energije u Hrvatskoj iznio je privatni sektor. Tako je i s modelom VE Orjak koji građane uključuje u energetsku tranziciju”, konstatira Pokrovac. Kaže ovom di- izvođenju i moći no ima- u zna- u ener- regiji po kako su bogate zemlje bogate upravo zato što grade gospodarst­vo na vlastitim resursima te da Hrvatska time što im 16 posto energije iz obnovljivi­h izvora štedi godišnje milijardu kuna jer taj dio ne uvozi. “Zakon još od 1. siječnja 2016. omogućava proizvodnj­u energije na mjestu potrošnje, na krovovima, no ne postoje provedbeni akti. A takvi su projekti idealni za grupno financiran­je. Primjer je projekt Zelene energetske zadruge Sunčani krovovi u Križevcima gdje je u manje od deset dana prikupljen novac za izgradnju sunčane elektrane, prvi takav projekt u jugoistočn­oj Europi”, ističe čelnica udruga koja smatra da bi orijentaci­ju na uvoz trebalo što prije zamijeniti energetsko­m neovisnošć­u kroz ulaganje u energiju vjetra i sunca ko- ja ima neograniče­ne potencijal­e. “To bi omogućilo i ravnomjera­n geografski razvoj: na moru kroz sunce i vjetar, u unutrašnjo­sti kroz biomasu i bioplin te geotermaln­u energiju. Uključivan­jem građana provodi se energetska demokratiz­acija i decentrali­zacija, a otvorilo bi se i puno novih radnih mjesta u lokalnoj zajednici”, kaže Pokrovac. U Hrvatskoj imamo i tvornicu solarnih panela, a povećana potražnja mogla bi stvoriti prostor za više njih, tim više što imamo 30 posto više insolacije nego, primjerice, Njemačka. “Zašto poduzetnič­ke zone, kojih sad već imamo prilično, ne bi koristile vlastitu energiju? A dostu- pnost se mo- že omogućiti kroz grupno financiran­je kakvo provodi ZEF. Hrvatska može biti lider u obnovljivi­m izvorima, jer uistinu inoviramo u jelu Europe. U projekata i proizvodnj opreme nećemo konkurirat­i, mo potencijal nju i ljudima, posebno giji vjetra, prvi smo u tome”, ustvrdila je voditeljic­a udruge OIE.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia