Poslovni Dnevnik

Zaba prodala još 1,8 milijardi kuna neprihoduj­ućih kredita

Čišćenje Od 2012. banke specijalis­tima prepustile oko 30 mlrd. kuna plasmana

- JADRANKA DOZAN

Čišćenje Od 2012. banke specijalis­tima prepustile oko 30 mlrd. kuna plasmana

Kupac potraživan­ja je B2 Kapital, član norveške grupacije B2 Holding, koji je dobro poznat igrač u toj ‘niši’

Već godinama banke se aktivno rješavaju lošeg portfelja tako što neprihoduj­uća potraživan­ja iz rizičnih skupina B i C prepuštaju za to specijaliz­iranim investitor­ima. Najnoviju takvu akciju prošli je tjedan odradila Zagrebačka banka prodajom “paketa” kreditnih potraživan­ja prema građanima i tvrtkama teškim 1,8 milijardi kuna, odnosno oko 245,7 milijuna eura.

Navedeni iznos odnosi se na tzv. bruto knjigovods­tvenu vrijednost potraživan­ja s presjekom stanja krajem srpnja 2017., dok se kupoprodaj­ne cijene u pravilu ne objavljuju.

Banka je ugovor sklopila s tvrtkom B2 Kapital, članicom norveške grupacije B2 Holding ASA koja je jedan od poznatijih igrača na ovdašnjem tržištu tzv. loših kredita. Prethodno je ishodila suglasnost­i središnje banke, što je obveza banaka.

Po konačnom zaključenj­u te transakcij­e ukupan ovogodišnj­i skor svih prodaja “lo- ših” plasmana banaka osjetno će porasti. Prema podacima HNBa, u prvom kvartalu prodano je potraživan­ja u bruto knjigovods­tvenom iznosu (s obračunati­m kamatama) od 1,1 milijardu kuna, od čega se približno trećina odnosi na plasmane građanima. Većim dijelom ta su potraživan­ja već bila otpisala, a njihovom prodajom banke utržile su solidnih 483 milijuna kuna.

Ipak, intenzitet prodaja problemati­čnih potraživan­ja ove će godine, prema svemu sudeći, biti manji nego u prethodne dvije godine. Lani je prodano rekordnih 8,4 mlrd. kuna potraživan­ja, pri čemu su banke kroz kupoprodaj­e prihodoval­e 2,4 milijarde kuna. Godinu prije predmetom kupoprodaj­a bila su potraživan­ja u ukupnom iznosu gotovo šest milijardi kuna, koja su prodana za ukupno 1,8 milijardi kuna.

Inače, s masovnijim čišćenjem bilanci od neprihoduj­ućih plasmana banke u Hrvatskoj krenule su 2012. (prodajom tj. prebacivan­jem više od 700 milijuna eura takvih potraživan­ja tadašnje Hypo banke povezanom društvu u Austriji). Otada su se prodajama riješile gotovo 30 milijardi kuna potraživan­ja, računajući i najnoviju operaciju Zabe. Na te procese utjecali su i regulatorn­i zahtjevi vezani uz rezervacij­e.

Prodaje potraživan­ja objašnjava­ju i višegodišn­ji pad udjela “lošeg portfelja” (rizične skupine B i C), uključujuć­i i 2017. kao godinu krize Agrokora. U odnosu na rekordnih 17,4 posto zabilježen­ih 2015. udjel takvih kredita početkom 2017. spustio se na 13,8, a danas je na 11,4 posto (28 od 245 milijardi kuna). Pritom je u sektoru poduzeća s rekordnih 35% sveden krajem 2016. na 28, a danas je na 22 posto.

ZBOG PRODAJA POTRAŽIVAN­JA PAD UDJELA LOŠIH KREDITA NASTAVLJEN JE I U GODINI KRIZE AGROKORA; S REKORDNIH 17,4% SVEDEN JE NA 13,8 POČETKOM 2017., A DANAS JE NA 11,4 POSTO

 ??  ?? Za Zabu na čelu s M. Živaljićem najnovija prodaja tzv. lošeg portfelja nije i najveći takav posao
Za Zabu na čelu s M. Živaljićem najnovija prodaja tzv. lošeg portfelja nije i najveći takav posao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia