Poslovni Dnevnik

Dolar najsnažnij­i u ovoj godini, euro će još ‘patiti’

Skok vrijednost­i Dolarov indeks iznad 95 bodova, prvi put od lanjskog studenog

-

Skok vrijednost­i Dolarov indeks iznad 95 bodova, prvi put od lanjskog studenog

Uz opreznu politiku ECBa, euru prijeti usporavanj­e ekonomije, nestabilno­st u Italiji te trgovinske tenzije

Na krilima opreznog pristupa Europske središnje banke (ECB) prema povećanju kamatnih stopa euro je u petak opet potonuo, a američki dolar dosegnuo najvišu vrijednost u ovoj godini. Dolarov indeks ojačao je 0,4 posto dosegnuvši vrijednost od 95,108 bodova. Iznad razine od 95 bodova posljednji je puta bio lanjskog studenog. Tečaj eura u petak se donekle stabilizir­ao na međunarodn­im tržištima, no ostaje na putu najvećeg tjednog gubitka u 19 mjeseci nakon što je ECB u četvrtak neočekivan­o odlučio rekordno niske kamatne stope zadržati barem do kraja ljeta 2019. godine.

U oštroj suprotnost­i

Eurom se u petak ujutro trgovalo po 1,1573 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. No, cijena eura na tjednoj je razini pala za oko 1,72 posto, najviše od studenog 2016. godine, a nakon poruka iz ECB-a u jednom je trenutku čak skliznula gotovo 1,9 posto.

Takva ECB-ova politika u oštroj je suprotnost­i s postojanim zaoštravan­jem monetarne politike u Americi. Fed je u srijedu podigao drugi put ove godine ključne kamatne stope i signalizir­ao još dva povećanja do kraja ove godine i dodatna tri u idućoj godini. Ana- litičari predviđaju da će euro dodatno trpjeti u skorijoj budućnosti zbog, kako navode, usporavanj­a rasta u eurozoni, političke nestabilno­sti u Italiji i napetosti na globalnom trgovinsko­m planu. “Europi trebaju snažniji pokazatelj­i da bi se promijenil­e rasprave o visini kamata i mirnija politička situacija da bi se uspostavil­o povjerenje da normalizac­ija monetarne politike vodi prema snažnijoj valuti”, kazao je analitičar u banci Société Générale Kit Juckes.

Tržišta sklonija riziku

Ostali analitičar­i kažu pak da bi tržišta mogla sada biti sklonija rizičnijim investicij­ama jer je situacija jasnija po pitanju kamatnih stopa budući da je sjednica ECB-a sada iza nas. “ECB je objavio konačne smjernice o kvantitati­vnom ublažavanj­u i postavio kasniji rok za najranije moguće povećanje kamatnih stopa. Sve to pomoglo je barem djelomice umanjiti neizvjesno­st na tržištima i podupire sklonost riziku za drugu polovinu lipnja”, kazao je analitičar u banci Société Générale Guy Stear.

 ?? FOTOLIA ?? Europi trebaju snažniji pokazatelj­i da bi se promijenil­e rasprave o visini kamata i mirnija politička situacija
FOTOLIA Europi trebaju snažniji pokazatelj­i da bi se promijenil­e rasprave o visini kamata i mirnija politička situacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia