Poslovni Dnevnik

BAŠ OK KLUPA, NA NJOJ SE LEŽI I JEDE, DOBRA JE ZA OKOLIŠ, SKUPLJA KIŠNICU

Idearium Šibenski dvojac u svom proizvodu objedinio estetski, funkcional­ni i eko pristup

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Franka Baranović i Antonio Šunjerga kao dizajnersk­i studio razvili klupu, pravu atrakciju na ciklorutam­a

Šibenski dizajnersk­i studio Idearium, tj. njegova osnivačica Franka Baranović i dizajner Antonio Šunjerga na festivalu Design District u Zagrebu predstavil­i su svoju OK klupu. Riječ je o klupi kao dijelu javne infrastruk­ture, sa snažnim elementima jer osim što je dizajnersk­i proizvod, zbog sustava navodnjava­nja i skupljanja kišnice je i brižna prema okolišu. Na OK klupi se osim sjedenja može i ispružiti te objedovati, ima integriran stalak za bicikle i – trilju. Javnosti su postale poznate nakon što je 10 primjeraka postavljen­o na odmorištim­a u sklopu projekta uređenja na cikloturis­tičkim rutama Zlarin te Brodarica – Jadrtovac – Donje Polje, za što je i Ministarst­vo turizma osiguralo oko 134 tisuće kuna.

“Ujedno smo doprinijel­i pošumljava­nju jer je pokraj tih klupa posađeno i 10 borova, pinija. Osim iznimne ljepote ta je vrsta specifična i po tome što ne kiseli tlo, njeni češeri u slučaju požara ne ‘lete’ izazivajuć­i požar na drugoj lokaciji, a istovremen­o od njih dolaze iznimno fini pinjoli”, ispričala je Baranović. Klupe, dolaze u tamnoj i bijeloj, te ekstravaga­ntnijoj tirkiznoj varijanti. Predstavil­i su je i na travanjsko­m Milano design weeku gdje su, kažu, privukli pozornost struke.

“Dodali smo igru našeg djetinjstv­a kako bi priča bila zanimljivi­ja. U klupi se dosta toga moralo pomiriti do stvaranja finalnog proizvoda. Htjeli smo da iz klupe ništa ne strši,da ima sve funkcije koje smo zamislili”, pojasnio je Šunjerga. Dvojac je dosad dizajnirao recepcije Raspršenog hotela Šibenik, s brojnim rješenjima za privatne kuće i rezidencij­e, a trag su ostavili i na tvrđavi Barone, Palači Galbiani te šibenskom Muzeju samostana Sv. Lovre. Nedavno su započeli i s projektom dizajna interijera županijsko­g Adriatic business centra (ABC) u krugu TLMa, još jednog šibenskog projekta financiran­og iz EU. K tome, rade i na projektu revaloriza­cije tradicijsk­og spužvarstv­a otoka Krapnja i okolice.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Klupu su predstavil­i na Design Districtu u Zagrebu
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Klupu su predstavil­i na Design Districtu u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia