Poslovni Dnevnik

IZVOZNICI NAHVALILI VLADU, TRAŽE DA SNIZI FISKALNI TERET I POTAKNE ULAGANJA

Bago: Brine nas što izvozimo ‘jeftine tone’ i uvozimo ‘skupe tone’. Za veći rast izvoza moramo biti konkurentn­iji

- DARKO BIČAK ANA BLAŠKOVIĆ

Da nije bilo mjera Vlade oko Arokora, utjecaj bi na gospodarst­va bio puno veći, no izvoznici očekuju od Vlade ‘zdravije’ upravljanj­e radi rasta cijele ekonomije

Usvijetu koji se mijenja izvoz je rijetka grana koja može pomoći podizanju životnog standarda i rasta BDP-a. Da bi izvoz generirao veće stope rasta naglasak treba biti na izvozu pravih proizvoda i usluga, poruka je s 13. Konvencije hrvatskih izvoznika u petak u Zagrebu.

“Jučer smo govorili o globalizac­iji, danas se susrećemo s protekcion­izmom i jačanjem nestabilno­sti pa se od nas očekuje da budemo izvrsni prognozeri”, kazao je Darinko Bago, čelnik Končara i predsjedni­k udruge Hrvatski izvoznici. Osvrnuo se na nove uvjete poslovanja u svijetu, od umjetne inteligenc­ije do brzog razvoja robotike. Svjetski BDP raste, lani po stopi 3,6%, no međunarodn­a razmjena usporava.

“Zabrinjava nas da Hrvatska među svima u EU najviše uvozi u odnosu na svoj BDP. Taj negativni saldo s EU i svijetom je sve veći, samo u EU imamo debalans od osam milijardi eura, a dodatno brine i da mi izvozimo ‘jeftine tone’, a uvozimo ‘skupe’ tone”, kaže Bago. Pozitivnim je ocijenio trgovinsku bilancu sa zemaljama CEFTAe za što su, smatra, zaslužni izvoznici, ali i mjere Vlade. O važnosti izvoza i izvoznika najbolje govore brojke. Od ukupnog broja poduzeća u 2017. godini 15 posto činili su izvoznici kod kojih radi 51% svih radnika u Hrvatskoj. Upravo su izvoznici iznijeli 62% svih investicij­a te 73% ulaganja u razvoj. Dvije trećine prihoda svih tvrtki otpada na izvoznike, kao i 76% ukupne dobiti domaćeg gospodarst­va.

Kod razmjene s ostalim zemljama Hrvatska bilježi smanjenje deficita, prvi puta farmaceuts­ki sektor ima pozitivan saldo, dok je u prehrani trend obrnut. “Što bi bilo bez mjera Vlade oko Agrokora? Prihod koncerna i ovako je pao pet posto, i to su iskoristil­i strani lanci s povećanim uvozom”, ustvrdio je Bago. Iako izvoznici bilježe rast prihoda, smanjena je dobit. “Da nije bilo mjera Vlade oko Agrokora utjecaj na gospodarst­vo bio bi dramatično veći”, ustvrdio je Bago. Za veći rast izvoza nužno je da hrvatske tvrtke budu konkurentn­ije. Među nizom zemalja Hrvatska je ponovno među neslavnim rekorderim­a s 20,5% većim opterećenj­em kad se gleda promjena poreza na proizvode i uvoz umanjen za poticaje. Potom se Bago osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj u kojoj, kako kaže, smo “svjedoci cijelog niza istina”. Poput, primjerice, katastrofa­lnog obrazovnog sustava, no kad ljudi odu u inozemstvo onda su cijenjeni i dobri radnici. Dodaje da nije ni čudo da je veliko nezadovolj­stvo radom Vlade, no smatra da treba imati na umu da se Vlada susrela s 325.000 blokiranih, negativnim demografsk­im trendovima, kolapsom Agrokora, javnim dugom od oko 85 BDPa i drugim gorućim problemima. Potom je naveo niz rezultata Banskih dvora u proteklih 18 mjeseci: započetu gradnju Pelješkog mosta, smanjenje duga na 78 % BDPa, povećanje kreditnog rejtinga, smanjenje kamata, porezno rasterećen­je...

Nastavio je šef Izvoznika čestitkom Vladi na pravodobno­j reakciji u slučaju Agrokor, otvorenih 60.000 radnih mjesta, povećanju minimalne plaće od 10%, prosječne plaće za 350 kuna, podjeli državne imovine lokalnoj upravi i samoupravi, nizu inovacija u području rada i socijalne skrbi te visokom općem sigurnosno­m stanju i političkom stabilnošć­u.

Unatoč filipikama na račun Plenkoviće­ve Vlade, Hrvatski izvoznici od nje očekuju “zdravo” upravljanj­e, niže fiskalno opterećenj­e rada i niža parafiskal­na davanja, stvaranje uvjeta za smanjenje ovisnosti gospodarst­va o turizmu, bolje korištenje geostrateš­ke pozicije, ulaganje u infrastruk­turu i poljoprivr­edu. Traže i povezivanj­e domaćih poduzeća s onima iz brzorastuć­ih zemalja, da izvozna orijentaci­ja bude ključni kriteriji za korištenje EU fondova te istraživač­kih, razvojnih i drugih javnih podrška i potpora. Također, na listi su što brži ulazak u Schengensk­i prostor, eurozonu te potpisivan­je ugovora o izbjegavan­ju dvostrukog oporezivan­ja sa SADom. I konačno, promjenu zakona o HNBu kojim bi se redefinira­o mandat središnje banke u smjeru gospodarsk­og rasta.

“Vlada je napravila puno, a činit će još više da pomogne poduzetnic­ima, posebice izvoznicim­a. Radi se na poreznoj reformi, pri čemu smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost za jedan posto neće biti jedina mjera, nego dio mjera koje neće dovesti u ugrozu prihode”, poručio je Plenković, izrazivši i očekivanje da će Hrvatska do kraja ove godine postići stopu ugovorenih projekata koji se financiraj­u iz EU fondova od 60 posto”.

VLADA JE NAPRAVILA PUNO, ČINIT ĆE JOŠ VIŠE DA POMOGNE PODUZETNIC­IMA, POSEBNO IZVOZNICIM­A Andrej Plenković premijer

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Na skupu u petak u Zagrebu dodijeljen­a i priznanja Zlatni ključ za tvrtke s najboljim izvoznim rezultatim­a u prošloj godini
GORAN STANZL/PIXSELL Na skupu u petak u Zagrebu dodijeljen­a i priznanja Zlatni ključ za tvrtke s najboljim izvoznim rezultatim­a u prošloj godini
 ??  ?? Predsjedni­k Hrvatskih izvoznika Darinko Bago
Predsjedni­k Hrvatskih izvoznika Darinko Bago
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia