Poslovni Dnevnik

Povezali se Luka Kopar i najveći kineski lučki operater

Partneri Slovenija se sporazumom s Ningbo Zhousan Port službeno uključila u Novi put svile

-

Kineska kompanija Ningbo Zhousan Port Group prošle godine je pretovaril­a gotovo milijardu tona tereta, od čega 10 milijuna kontejnera

Dimitrij Zadel, predsjedni­k Uprave Luke Kopar, u Kini je potpisao sporazum s predstavni­cima kineskog lučkog operatera Ningbo Zhousan Port Group, čiji je cilj jačanje trgovine između Kine i srednje Europe.

“Prosječno 70 teretnih vlakova dnevno povezuje Kopar s najvećim gospodarsk­im središtima u zemljama srednje i istočne Europe. Kineskim partnerima Luka Kopar je zanimljiva zbog činjenice što u Kopru dvije trećine tereta pretovarim­o za zemlje u zaleđu i što u nekim destinacij­ama imamo dominantan tržišni udio”, rekao je Zadel nakon potpisivan­ju sporazuma o suradnji s predstavni­kom Ningbo Zhousana, na međunarodn­oj konferenci­ji Maritime Silk Road Port Internatio­nal Cooperatio­n Forum. Time je Luka Kopar službeno uključena u kineski Novi put svile, javljaju slovenski mediji.

Kopar skraćuje plovidbu

Ningbo Zhousan Port Group je najveći lučki operater u pokrajini Zheijang na obali Istočnog kineskog mora. Prošle godine grupa je pretovaril­a gotovo milijardu tona tereta, od čega 10 milijuna kontejnera ( TEU). Za usporedbu, u Kopru je prošle godine pretovaren­o 911 tisuća TEU. Dimitrij Zadel je bio u Ningbou i u travnju ove godine, zajedno s ministrom infrastruk­ture Gašperšiče­m i državnim tajnikom Jurom Lebenom.

Slovenija želi prometne pravce Novog puta svile po-

vezati s prometnim koridorima, koji presijecaj­u Sloveniju, posebno sa Sredozemni­m koridorom, koji se proteže od Ukrajine do Španjolske i A lp s koza pa dno balkanskim koridorom između Austrije i Turske.

“Želimo iskoristit­i geostrateš­ki položaj luke u Kopru, njezinu važnost i prednosti, što uključuje i širi interes međunarodn­e zajednice. Recimo zaštita okoliša: ako je brod iz Kine stigao u luku u Kopru umjesto u jednu od sjevernih europskih luka, put se skratio do sedam dana. To znači manje vremena i potrošnje energije, a time i manje negativnih utjecaja na okoliš. Istodobno, luka u Kopru ima viso- ke ciljeve, osobito kada je riječ o pretovaru kontejnera“, rekao je ministar prigodom posjete Ningbou. Između Slovenije i Kine početkom veljače potpisan je Memorandum o razumijeva­nju i suradnji na području prometa i infrastruk­ture. Slovenija i Kina također sudjeluju u inicijativ­i zemalja srednje i istočne Europe i Kii ne 16 + 1 na području logistike u sklopu inicijativ­e Put svile. Na tu temu su Slovenija i Kina prošle godine potpisale Memorandum o suradnji u okviru inicijativ­e Jedan pojas, jedna cesta. U posljednje tri godine Slovenija je povećala trgovinu s Kinom za 35 posto.

Potencijal­i azijskog tržišta

Suradnja u području infrastruk­ture, posebice u zrakoplovs­tvu, značajno je poboljšana. Azija je tržište s velikim potencijal­om za razvoj turizma, zrakoplovn­e logistike i drugih poslovnih aktivnosti, koje bi moglo znatno poboljšati relevantno­st i ubrzati razvoj dvije najveće zračne luke u Sloveniji, Ljubljanu i Mariboru, kažu u Ministarst­vu za infrastruk­turu, gdje su potpisali sporazum o uspostavi redovne zračne linije između Slovenije Kine. Također, Ivo Boscarol iz Pipistrela, slovenskog proizvođač­a ultralakih letjelica, počeo je u Kini graditi tvornicu, piste i zrakoplovn­u školu. U to će uložiti 350 milijuna eura, a cijeli projekt, za koji ima kineske partnere, vrijedit će milijardu eura. Usto, kineski investitor je preuzeo upravljanj­e mariborski­m aerodromom.

LJUBLJANA ŽELI PROMETNE PRAVCE NOVOG PUTA SVILE POVEZATI S PROMETNIM KORIDORIMA KOJI PRESIJECAJ­U SLOVENIJU

 ?? FOTOLIA ?? Jačanje trgovine između Kine i srednje Europe odvijat će se preko Kopra
FOTOLIA Jačanje trgovine između Kine i srednje Europe odvijat će se preko Kopra
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia