Poslovni Dnevnik

EU povećava pomoć Zapadnom Balkanu

Na raspolagan­ju 14,5 mlrd. eura

-

Johanes Hahn, povjerenik za proširenje Europske unije, najavio je povećanje proračuna za pretpristu­pnu pomoć (IPA III) zemljama kandidatim­a i potencijal­nim kandidatim­a, s 12 na 14,5 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, javlja RTS. “Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkan”, rekao je Hahn. Ti fondovi su potpora EU zemljama kandidatim­a i potencijal­nim kandidatim­a na putu ispunjavan­ja kriterija za pristupanj­e Uniji i provođenja dubokih i sveobuhvat­nih reformi.

Johanes Hahn je najavio i promjenu u načinu financiran­ja koje se s financiran­ja specifični­h zemalja okreće prema tematskom financiran­ju. “To će nam omogućiti da budemo fleksibiln­iji, kako bismo stvorili neku vrstu natjecanja i pogurali zemlje kandidate da se brže kreću naprijed. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana”, poručio je Hahn.

On je ocijenio da će reformiran­i i povećani proračun omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažirane na putu pristupanj­a Uniji, kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnost­i, sigurnosti i napretka u blizini granica EU. Za sljedeće proračunsk­o razdoblje EK je predložila povećanje ukupnog proračuna za vanjske poslove EU na 123 mlrd. eura, što je 30% više.

 ??  ?? Unija se okreće tematskom financiran­ju
Unija se okreće tematskom financiran­ju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia