Poslovni Dnevnik

Razlučni vjerovnik nekretninu kupuje kao i drugi sudionici dražbe

Sudska praksa Pravilo Ako dražba ne završi prodajom razlučni vjerovnik može kupiti nekretninu prije sljedeće dražbe

- MIĆO LJUBENKO mico.ljubenko@gmail.com

Mora se provesti dražba ako razlučni kupuje

Prema stavu Visokog trgovačkog suda RH, Pž 2140/17 nakon početka prodaje, tj. nakon objave oglasa, razlučni vjerovnik nekretninu može kupiti sudjelovan­jem u toj javnoj dražbi pod istim uvjetima i pretpostav­kama kao ostali sudionici dražbe, ako je njegova ponuda najpovoljn­ija. U slučaju da dražba ne završi prodajom, razlučni vjerovnik ima mogućnost kupiti nekretninu sukladno čl. 247. st. 7. SZa, i prije početka sljedeće dražbe.

Iz navedenog proizlazi da su neosnovani žalbeni navodi razlučnog vjerovnika da se u slučaju kada razlučni vjerovnik daje izjavu da kupuje nekretninu i stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražb­inom stečajnog dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednore­dakcija@ sti nekretnine u smislu čl. 247. st. 7. SZa, ne provodi javna dražba.

Da bi imala prednost pred ponudom kupca u javnoj dražbi, razlučni vjerovnik svoju izjavu iz čl. 247. st. 7. SZa, mora dati prije početka konkretne prodaje elektronič­kom javnom dražbom u kojoj je ponuda dana, što proizlazi iz odgovaraju­će primjene odredbe čl. 97. st. 6. OZa, u skladu s odredbom čl. 247. st. 1. i st. 7. SZa, ali i uvažavanja prava kako razlučnog vjerovnika tako i kupaca koji sudjeluju u elektronič­koj javnoj dražbi.

RAZLUČNI VJEROVNIK SVOJU IZJAVU MORA DATI PRIJE POČETKA KONKRETNE PRODAJE ELEKTRONIČ­KOM JAVNOM DRAŽBOM

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia