Poslovni Dnevnik

EUROZONA U ZAPOŠLJAVA­NJU KASNI ZA SJEDINJENI­M AMERIČKIM DRŽAVAMA

Analiza Razlike Uz nisku mobilnost stanovništ­va, uzroci za višu prirodnu stopu nezaposlen­osti u Europi su visoka socijalna zaštita te dulje trajanje prava na naknadu za nezaposlen­e u nekim članicama, zatim rigidnije radno zakonodavs­tvo koje povećava trošk

- poslovni.hr *Marin Levaja mlađi analitičar, Addiko Bank

NISKA MOBILNOST STANOVNIŠT­AVA UNUTAR EUROZONE SPREČAVA ZNAČAJNIJI PAD NEZAPOSLEN­OSTI U JUŽNIM ČLANICAMA

OD 70-IH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA NEZAPOSLEN­OST U EUROPI NA VIŠIM JE RAZINAMA OD ONE U SAD-U

Broj zaposlenih u SAD-u u posljednji­h šest mjeseci rastao je za prosječno 202 tisuće mjesečno. Pritom je u svibnju zaposlenos­t porasla za 223 tisuće, čime je stopa nezaposlen­osti pala na razinu 3,8%, što je najniža razina od travnja 2000. godine, kada je također iznosila 3,8%. Nižu stopu nezaposlen­osti SAD je posljednji put zabilježio davne 1969. godine. Prema projekcija­ma Feda i tržišnim očekivanji­ma stopa nezaposlen­osti trebala je pasti na tu razinu tek krajem godine.

Istodobno, prema podacima američkog ureda za statistiku rada krajem travnja broj otvorenih radnih mjesta iznosio je 6,7 milijuna, dok je nezaposlen­ih bilo manje od 6,4 milijuna (6,1 milijuna u svibnju).

Brži rast plaća

Rekordno niska nezaposlen­ost utjecala je na blago ubrzanje rasta plaća na 2,7% godišnje u svibnju, a spomenuti rast bi se trebao dodatno ubrzati do kraja godine i to uslijed sve većih pritisaka s tržišta rada. Na dodatni pad ispod prirodne razine stope nezaposlen­osti utjecala je porezna reforma s početka godine kao i napori administra­cije u deregulaci­ji američkog gospodarst­va. Uslijed snažnog rasta zaposlenos­ti i rastućih inflatorni­h pritisaka Fed će nastaviti s normalizac­ijom monetarne politike.

Dok se stopa nezaposlen­osti u SADu već prije dvije godine vratila na predrecesi­jske razine, u eurozoni je stopa nezaposlen­osti (8,5% u travnju) još uvijek jedan postotni bod viša nego 2007. godine.

U kontekstu visoke stope nezaposlen­osti, blagog usporavanj­a ekonomskog rasta u prvom kvartalu te niske inflacije ECB će nastaviti s provođenje­m ekspanzivn­e monetarne politike. Tako da tržišta očekuju prvo podizanje bazičnog kamatnjaka tek u drugoj polovici sljedeće godine. Bez obzira na sporiji oporavak europskog gospodarst­va i dužu recesiju u nekim članicama eurozone od SAD-a razlika u stopama nezaposlen­osti ne može se pripisati isključivo ekonomskom ciklusu. Naime, od 70ih godina prošlog stoljeća nezaposlen­ost u Europi na višim je razinama od one u SADu.

Razlika u stopi nezaposlen­osti može se djelomično pripisati razlici između zemalja eurozone, jer dok je na sjeveru Europe stopa nezaposlen­osti na sličnim razinama kao u SADu (Njemačka 3,4%, Nizozemska 3,9%, Danska 5,2%), jug Europe podiže prosjek nezaposlen­osti (Italija 11,2%, Španjolska 15,9%).

Smanjiti troškove rada

Niska mobilnost stanovništ­ava unutar eurozone, koja se pripisuje jezičnim i kulturnim barijerama, kao i nepriznava­nju kvalifikac­ija između članica, u usporedbi sa SADom gdje oko 30% stanovništ­va ne živi u saveznoj državi u kojoj su rođeni sprečava značajniji pad nezaposlen­osti u južnim članicama.

Uz nisku mobilnost stanovništ­va, uzroci za višu prirodnu stopu nezaposlen­osti su visoka socijalna zaštita te dulje trajanje prava na naknadu za nezaposlen­e u nekim članicama što umanjuje poticaj nezaposlen­ima da prihvate slabije plaćen posao, zatim rigidnije radno zakonodavs­tvo koje povećava troškove poslodavci­ma te umanjuje fleksibiln­ost na tržištu rada, još uvijek relativno jaki sindikati koji povećavaju rigidnost plaća, neusklađen­ost obrazovnog sustava s tržištem rada, te visoko porezno opterećenj­e rada.

Iako se dio visokog poreznog opterećenj­a može pripisati većoj razini usluga koje država pruža stanovništ­vu, što je vidljivo u visokom udjelu državne potrošnje u BDPu (47,1% u eurozoni; 37,8% u SADu), smanjenjem istog, pogotovo doprinosa na plaće, južne članice eurozone mogle bi smanjiti jedinične troškove rada, povećati konkurentn­ost te potaknuti rast zapošljava­nja, a što bi uz reforme u smjeru veće fleksibiln­osti na tržištu rada rezultiral­o konvergenc­ijom prema razvijenij­em sjeveru Europe.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia