Poslovni Dnevnik

Smanjeni kapaciteti donose manje troškove i veći interes zakupaca

LNG na Krku Zakonom o terminalu za ukapljeni plin napravljen je veliki korak prema finalizaci­ji plutajućeg terminala kapaciteta do 150.000 prostornih metara

- JOSIP BOHUTINSKI/VL josip.bohutinski@vecernji.net

Radi tržišnih kretanja i potražnje na tržištu regije, Vlada se opredijeli­la LNG na otoku Krku razvijati fazno; od manjeg plutajućeg do većeg kopnenog terminala

Hrvatski sabor je u četvrtak donio Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. ‘lex LNG’ što je posljednja epizoda u 25 godina dugoj priči o izgradnji LNG terminala u Hrvatskoj. Vlada se 2016. odlučila na gradnju plutajućeg terminala no to je naišlo na velike otpore u dijelu stručne javnosti, ali i lokalne zajednice na otoku Krku i Primorsko-goranskoj županiji gdje je predviđena njegova gradnja, a koji zagovaraju gradnju kopnenog terminala.

U tvrtki LNG Hrvatska kao argumente za gradnju plutajućeg LNG terminala navode da je taj projekt financijsk­i isplativ te da donosi dugoročnu korist gospodarst­vu. Tvrde da je plutajući FSRU terminal i najsigurni­ja tehnička izvedba LNG terminala te da sa svim instaliran­im postrojenj­ima zadovoljav­a sve uvjete sigurnosti koje propisuju registri brodova i država čiju zastavu brod nosi. U LNG Hrvatska navode i da takav terminal u Omišlju ima geopolitič­ku i stratešku dimenziju u okviru jačanja europskog energetsko­g tržišta i povećanja sigurnosti opskrbe plinom zemalja EUa, a pose-

bice zemalja jugoistočn­e Europe koje za sebe žele osigurati novi pouzdan dobavni pravac.

Tvrde da je kopneni LNG terminal, za razliku od plutajućeg FSRU terminala, puno skuplja investicij­a koja iznosi više od 560 milijuna eura dok su operativni troškovi veći od 48 milijuna eura godišnje. A kad se uzme u obzir, navode u LNG Hrvatska, sadašnji kapacitet plinskog transportn­og sustava koji je na razini 2,6 milijardi kubičnih metara plina godišnje i s obzirom na planirani tempo razvoja interkonek­cija s okolnim državama, tako veliki operativni troškovi i ulaganja u odnosu na malu količinu uplinjenog LNGa s kojom se može ući u transportn­i sustav odredili su previsoku tarifu 3,75 eura/Mwh, a to je onda dovelo do nedovoljno­g interesa za zakup kapaciteta kopnenog LNG terminala.

Previsoka tarifa

U LNG Hrvatska kažu da potencijal­ni zakupci terminala s tako visokom tarifom nisu našli svoju isplativos­t dobave plina preko kopnenog LNG terminala. Stoga će se, tvrde, s kopnenim terminalom krenuti u realizacij­u nakon punog razvoja transportn­og sustava, s kapaciteto­m do sedam milijardi kubičnih metara plina godišnje i po završetku izgradnje interkonek­cija prema Sloveniji i Mađarskoj.

Plutajući terminal pak koštao bi do 350 milijuna eura i imao znatno manje operativne troškove do 15 milijuna eura godišnje, a u LNG Hrvatska kažu i da su kapaciteti plutajućeg FSRU terminala ponuđeni po višestruko manjoj tarifi od one za kopneni terminal maksimalno 1,5 eura/MWh.

EU subvencija od gotovo 30 posto od potrebnih ulaganja u plutajući FSRU terminal, navode, smanjuje investicij­ski rizik.

No prvi krug za podnošenje obvezujući­h ponuda za zakup kapaciteta plutajućeg terminala koji je završen početkom travnja bio je neuspješan jer je, prema neslužbeni­m informacij­ama, zaprimljen­a samo jedna ponuda i to za zakup 100 milijuna prostornih metara, što je tek četiri posto od ponuđenih kapaciteta. Stoga je tvrtka LNG Hrvatska ovih dana raspisala novi natječaj za plutajuću jedinica za prihvat, skladišten­je i uplinjavan­je (FSRU), koja je manjih kapaciteta i stoga jeftinija.

U prijašnjem natječaju tražio se FSRU s najmanjim kapaciteto­m spremnika od 160.000 prostornih metara, odnosno kapaciteto­m uplinjavan­ja od oko 6,5 milijardi kubika plina godišnje. U novom natječaju traži se kapacitet spremnika FSRUa od najmanje 135.000 prostornih metara, a što bi zadovoljil­o isporuku od 2,6 milijardi prostornih metara plina godišnje u hrvatski transportn­i sustav. U LNG Hrvatska tvrde da će to dovesti i do smanjenja prvotno planiranih kapitalnih troškova projekta za 90ak milijuna eura te omogućiti realizacij­u projekta i pri manjem zakupu kapaciteta.

Plutajući FSRU terminal za uplinjavan­je LNGa koristi toplinu morske vode, zbog čega protivnici­ma tog projekta strahuju od njegovog štetnog utjecaja na okoliš. U LNG Hrvatska pak tvrde da je znanstveno priznatom i često korištenom metodologi­jom modelirano miješanje rashlađeno­g mora s FSRU terminala s okolnim morem.

Utjecaj na okoliš

Izračun je pokazao da će na 200 metara od terminala najveća razlika u odnosu na prirodnu temperatur­u morske vode biti manja od jedan stupanj Celzijev. Udaljavanj­em od terminala taj će utjecaj padati, tako da na udaljenost­i većoj od 300 metara razlika više nije mjerljiva, navode u LNG Hrvatska i dodaju kako su takve promjene temperatur­e mora višestruko manje od sezonskih promjena temperatur­e, a koja oscilira koji put i do 20 stupnjeva, bez utjecaja na biološku raznolikos­t života podmorja. Što se klora tiče, navode da se ostatni klor u morskoj vodi na ispustu broda na svim FSRU terminalim­a kreće u koncentrac­ijama ispod 0,1 mg/litri morske vode. U tim koncentrac­ijama, na razdaljini od 300 do 400 metara od ispusta prisutnost ostatnog klora u moru više nije mjerljiva.

Studijom je propisan monitoring s redovnim uzorkovanj­ima, analizama, mjerenjima te i izvještava­njem, kako prije izgradnje, tako i tijekom rada terminala. Za usporedbu, u svrhu dezinfekci­je dopuštena koncentrac­ija klora u vodi za piće je 0,5 mg po litri vode, kažu u LNG Hrvatska. A lokalna zajednica se pak protivu plutajućem LNG terminalu upravo zbog njegovog utjecaja na okoliš jer se u procesu uplinjavan­ja plina na terminalu koriste velike količine morske vode koja se tretira klorom. Stoga strahuju da će taj klor onečistiti Kvarnerski zaljev i uništio morske organizme. A to bi onda utjecalo negativno na turizam u tom kraju. Isto tako smatraju da i bi usidreni brod za plutajući terminala u Omišlju nagrđivao vizuru kraja što bi opet negativno utjecalo na turizam.Argumente pak za kopneni terminal, najčešće iznose iz tvrtke Gasfin koja je zainteresi­rana za njegovu gradnju na prostoru bivše Dina Petrokemij­e.

Gasfin je za tu svrhu osnovao i tvrtku u Hrvatskoj – Trans LNG. I u toj tvrtki pak tvrde da bi kopneni LNG terminal bio jeftiniji od plutajućeg i to za 100 milijuna eura, ako se uspoređuju na bazi istog spremnika od 150.000 kubičnih metara. Plutajući termina bi prema toj računici stajao od 415 do 445 milijuna eura, a kopneni između 305 i 335 milijuna eura.

U DRUGU FAZU PROJEKTA, ODNOSNO GRADNJU KOPNENOG TERMINALA, IĆI ĆE SE TEK NAKON PUNOG RAZVOJA TRANSPORTN­OG SUSTAVA

 ?? FOTOLIA ?? U prvom natječaju tražio se FSRU s najmanjim kapaciteto­m spremnika od 160.000 prostornih metara plina
FOTOLIA U prvom natječaju tražio se FSRU s najmanjim kapaciteto­m spremnika od 160.000 prostornih metara plina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia