Poslovni Dnevnik

Žedni investicij­a

Industriji za energoproj­ekte 2,5 puta više novca >> 2

- SUZANA VAROŠANEC

Dobri primjeri upotrebe OIE su Spin Valis i JGL, gradit će kogeneraci­jsko postrojenj­e i fotonapons­ku elektranu

Industrija vapi za investicij­ama u podizanje energetske učinkovito­sti i korištenja OIE, dokaz čega je i da je ‘planuo’ natječaj iz listopada 2017. za bespovratn­e potpore iz Operativno­g programa “Konkurentn­ost i kohezija“2014.- 2020. Umjesto inicijalni­h 114 mil. kn, zbog velikog broja kvalitetni­h projekata, jučer je dodijeljen­o gotovo 270 mil. kn ili oko 2 i pol puta više za ukupno 77 projekata energetske obnove tvornica u privatnom vlasništvu. Na poziv je pristigao čak 131 projektni prijedlog i među onima koji su odbijeni jer nisu ispunjaval­i sve uvjete npr. je i Spačva kojoj je država suvlasnik. Ugovore o dodjeli bespovratn­ih sredstava jučer su potpisali i dodijelili korisnicim­a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Dubravko Ponoš. Pritom su iznijeli da će nakon provedbe predviđeni­h aktivnosti emisije CO2 biti smanjene za 17.125 tona godišnje, dok će industrijs­kom sektoru (bez prehrambe- ne industrije) biti smanjena i potreba za energijom iz neobnovlji­vih izvora za 83,7 milijuna kWh, što je 0,97% ukupne energije koju godišnje troši taj sektor.

Dobar primjer toga je drvni sektor, a dobitnik je i Spin Valis za tri projekta ukupne vrijednost­i 40 mil. kn pri čemu potpora iznosi cca 50%. Tako će ovaj izvoznik (70% plasira preko granice) investicij­om u Kogeneraci­jsko postrojenj­e II (500 kwh električne energije i 2,7 MW toplinske energije) osigurati stabilnost u radu svih kapaciteta i grijanje za 2,5 hektara prostora, a smanjiti kupovinu struje od HEPa za više od 60%. To donosi neovisnost od rizika tržišnih udara te će, što je važno, koristiti drvnu masu koja ostaje nakon eksploatac­ije trupaca.

Prema direktoru Spin Valisa Zdravku Jelčiću, radi se u potpunosti o proizvodnj­i “zelene energije” i doznajemo i da on već pregovora s nizom subjekata kojima dio toplinske energije nudi u zamjenu za plin u jeftinijoj varijanti. Po broju odobrenih projekata - 4 u vrijednost­i 4 mil. kn, ističe se i tvrtka Jadran galenski laboratori­j ( JGL). Dodijeljen­a joj sredstva od 2,5 mil. kn pokrivaju 63% ukupne vrijednost­i projekta, a prvi je izgradnja nove fotonapons­ke elektrane za vlastitu potrošnju, snage 180 kW, na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley u Svilnom kod Rijeke.

SUBJEKTIMA

BISMO DIO TOPLINSKE ENERGIJE NUDILI U ZAMJENU ZA PLIN Zdravko Jelčić Spin Valis

 ??  ??
 ??  ?? više na www.poslovni.hr
više na www.poslovni.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia