Poslovni Dnevnik

Kuha u 3. maju

Vlada već dvaput vratila Uljaniku plan spašavanja, probit će rokove EK

- MARIJA BRNIĆ

Radnici 3. maja, kojima su uzgred upravo isplaćene plaće, najavljuju izlazak na ulice početkom srpnja

Tek mjesec dana preostalo je Uljaniku za dobivanje odobrenja Europske komisije za program restruktur­iranja njegovog pulskog brodogradi­lišta (Uljanik Brodogradi­lište), no odugovlače­nje s dovršetkom tog procesa i sve više neizvjesno­sti oko daljnjeg poslovanja u ovoj grupaciji podiže na noge Uljanikovo riječki škver 3. maj.

Na lokalnim razinama vlasti ovih dana razmatra se slučaj 3. maja, saborski zastupnici iz tog kraja s pitanjima se obraćaju Vladi (iako je tek nedavno isplaćena posljednja rate petogodišn­je potpora ovom brodogradi­lištu i država financijsk­i 3. maj više ne može pomagati idućih 10 godina), a zabrinuti radnici, kojima su uzgred upravo isplaćene plaće, najavljuju izlazak na ulice početkom srpnja.

Kupnja pod upitnikom

Problem je što je prije više od mjesec dana Uljanik najavio okončati pregovore s talijanski­m brodogradi­teljem Fincantier­ijem, no to se nije dogodilo, neslužbeno se čuje da ti pregovori nisu ozbiljnije niti vođeni, da su Talijani zapravo zainteresi­rani za poslovnu suradnju na gradnji sekcija za njihove kruzere, a eventualno preuzimanj­e u obzir bi eventualno došlo tek nakon što se ra- spletu zamršeni odnosi s Uljanikom. Riječko brodogradi­lište od “majke” potražuje 523 milijuna kuna po danoj pozajmici, trenutno radi smanjenim kapaciteto­m, čekajući da Uljanik od Vlade i Europske komisije dobije odobrenje za plan restruktur­iranja, kojim bi trebao doći do kapitala iz kojeg se u 3. maju nadaju naplatiti. No, iako su svi uključeni u ovaj proces zatvoreni i ne komunicira­ju puno, prema više izvora postupak ne teče kako je planirano, probijaju se svi postavljen­i rokovi, a Vlada, odnosno resorno Ministarst­vo gospodarst­va, već je dva puta vratilo na korekciju program Upravi Uljaniku i Danku Končaru, te se još uvijek čeka materijal pripremlje­n u skladu s pravilima o potporama za restruktur­iranje koji bi tek uputili u komunikaci­ju prema Bruxellesu.

Drugim riječima, već sada je prilično izvjesno da će se probiti rokovi koji su bili predviđeni odlukom Komisije o odobravanj­u državne potpore Uljaniku jamstvom za 96 milijuna eura kredita. Daleko je veći problem, kako se čuje iz vladinih krugova, to što Uljanikov program spašavanja nije “seriozno” napravljen kako se očekivalo u ovako ozbiljnoj situaciji, a prema izvorima bliskima vladi, nije jasno ni s kim se u ovom procesu pregovara.

Danko Končar, naime, još uvijek nije vlasnik Uljanika, jer još uvijek nije unio svjež kapital kako je bilo planirano i on je tek potencijal­ni strateški partner odabran od Uprave i nadzornog odbora, a s druge strane i Uprava Uljanika, koja je za Vladu i odgovorna za odnose i stanje u oba brodogradi­lišta, polako gubi povjerenje. U međuvremen­u je, istina, došlo do pro- mjene na čelu resornog Ministarst­va gospodarst­va, no odlaskom Martine Dalić i dolaskom Darka Horvata, uvjeravaju sugovornic­i, nije se ništa drastično promijenil­o u pristupu rješavanju slučaja Uljanik i za dinamiku samog procesa promjena ministra nije imala utjecaja.

Horvat još uvijek nije javno istupao oko rješavanja problema pulskog brodogradi­lišta, a sindikati, posebno iz 3, maja, čekaju da ih pozove na prijam kojeg su zatražili odmah po njegovu imenovanju.

Likvidnost prioritet

U ovom trenutku, kažu sugovornic­i, prioritetn­o je osigurati likvidnost društava, kako bi do konačnih odluka obavljale ugovorene poslove. Idućih tjedana tek će se, zapravo, ozbiljnije sjesti i utvrditi hoće li priča s Končarom i Uljanikom ići prema Bruxellesu ili će se pokrenuti drugi scenarij, stečaj Uljanika. Njega, naravno, u Puli i posebno u Rijeci ne priželjkuj­u, no sve više je i u vladinim redovima onih koji smatraju da bi ta opcija državu na koncu manje koštala, a omogućila bi, barem u slučaju 3. maja, nalaženje kupca koji bi nastavio gradnju brodova u škveru.

IDUĆIH TJEDANA TEK ĆE SE OZBILJNIJE SJESTI I UTVRDITI HOĆE LI PRIČA S KONČAROM I ULJANIKOM IĆI PREMA EK ILI ĆE SE POKRENUTI DRUGI SCENARIJ, STEČAJ ULJANIKA

 ?? GORAN KOVAČIĆ/ ?? Sindikalci su jučer održali kriznu press konferenci­ju
GORAN KOVAČIĆ/ Sindikalci su jučer održali kriznu press konferenci­ju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia