Poslovni Dnevnik

Dionički fondovi s najmanje novca još od prosinca 2016.

Ulagači čekaju da se završi situacija oko Agrokora i nagodbe, a za to vrijeme traže sigurnija ulaganja

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Prema dolje Imovina investicij­skih fondova u svibnju se smanjila 0,09 posto

Imovina domaćih otvorenih investicij­skih fondova u svibnju se jedva pomakla. Prema podacima iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), imovina je prošlog mjeseca dosegla 18,55 milijardi kuna što je tek 0,09 posto više nego u travnju.

Odljev na vrhuncu

Izračun pokazuje da su uteg rastu bili dionički i novčani fondovi, dok su pozitivan rezultat ostvarili mješoviti te, naravno, obveznički. Dionički su fondovi zabilježil­i smanjenje imovine od 2,2 posto na 1,79 milijardi kuna. Da je odljev novca ulagača iz te vrste investicij­skih fondova dosegnuo na neki način vrhunac govori i podatak da imovina nije bila ispod 1,8 milijardi kuna čak ni usred potresa na tržištu kapitala zbog posrnuća Agrokora, odnosno još od prosinca 2016. godine. Međutim, situacija oko Agrokora i dalje ima utjecaj na raspoložen­je ulagača, ocjenjuje Iztok Likar, analitičar portala Hrportfoli­o. “Ulagači čekaju da se završi situacija oko Agrokora i nagodbe, a za to vrijeme traže sigurnija ulaganja”, ocjenjuje Likar.

Ako se promotri kretanje imovine dioničkih fondova od početka godine, trenutno su u minusu od 6,3 posto. Sigurnije utočište za ulagače očito su obveznički fondovi čija imovina već godinama višemanje neprekidno raste. U svib- nju su nadodali još 2,6 posto rasta i sada se u njima nalazi 7,76 milijardi kuna. Da se trendovi mijenjaju jasno ukazuju i kretanja u novčanim fondovima koji su nekada smatrani najsigurni­jima i stoga najpopular­nijima.

Novčani i dalje kopne

Zbog niskih kamatnih stopa njihova imovina konstantno kopni, a prošloga se mjeseca spustila dodatnih 2,1 posto na 7,18 milijardi kuna. Pod- sjetimo, u travnju su prvi puta u povijesti domaće fondovske industrije obveznički fondovi nadmašili novčane po vrijednost­i imovine. Mješoviti fondovi nastavili su s rastom treći uzastopni mjesec. U svibnju im je imovina uvećana tri posto na 869,5 milijuna kuna. Kategorija koju Hanfa vodi kao “Ostali” pala je 1,1 posto na 923 milijuna kuna. Od pojedinačn­ih fondova najveći skok bilježi obveznički InterCapit­al Dollar Bond za 23,4 posto.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia