Poslovni Dnevnik

NE PRONAĐE LI NOVE PRIHODE GLAZBENI ZAVOD PROPADA

Nema prodaje Importanne Cirila Zovka demantirao da želi kupiti objekt u centru Zagreba

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

ravnateljs­tva HGZ-a nije jučer bio na presici i nije bio dostupan za medije, koje je u pismenom obraćanju optužio da lažu, te ponovio da nema riječi o prodaji

Sljedeći tjedan održat će se izvanredna skupština Hrvatskog glazbenog zavoda na čijem će dnevnom redu biti smjena predsjedni­ka ravnateljs­tva HGZa Nike Đurića, zbog povrede statuta Udruge te pregovora o prodaji zgrade HGZa iza leđa vodstva i članova udruge. Najavili su to članovi ravnateljs­tva HGZa Seadeta Midžić i Mladen Janjanin na konferenci­ji za novinare u ponedjelja­k, odbacivši svaku mogućnost prodaje objekta u Gundulićev­oj, izgrađenog 1876., zaštićenog spomenika kulture.

U međuvremen­u je informacij­e o navodnoj namjeri za kupnju zgrade demantirao i navodni kupac, vlasnik Importanne grupe Ciril Zovko, koji je prema navodima Nike Đurića tamo htio raditi hotel. Sam Đurić nije se pojavio na presici i nije bio dostupan za pitanja medija, koje je u pismenom obraćanju optužio da lažu, te da nema riječi o prodaji zgrade. Kako je poznato, puČelnik tem društvenih mreža prošlog tjedna iscurile su informacij­e da je Đurić na sjednicu skupštine udruge 7. lipnja kao prvu točku dnevnog reda stavio kupnju zgrade HGZa u Gundulićev­oj ulici kako bi se stabilizir­ale financije Zavoda, koji je u gubicima nakon što je iz objekta prije tri godine iselila Muzička akademija. U ravnateljs­tvu su odbili raspravlja­ti o mogućnosti prodaje zgrade u Gundulićev­oj, jer je imovina HGZa neotuđiva. “Tražimo ostavku predsjedni­ka Đu- rića koji nije imao suglasnost članova ni ravnateljs­tva za pregovore o prodaji zgrade, koja je nezamisliv­a i u suprotnost­i je sa statutom”, pojasnila je Seadeta Midžić, dok je Mladen Janjanin dodao da o sudbini zgrade odlučuje članstvo.

U dvorani HGZa jučer se okupilo stotinjak članova Zavoda, koji tvrde da je poslovanje HGZa netranspar­entno, a zanima ih i kako riješiti problem budućih prihoda HGZa, koji je sve manje u mogućnosti raditi ono zbog čega postoji. HGZ je neprofitna udruga koja trenutačno ima 543 člana, a zgrada u Gundulićev­oj ukupne površine oko 1000 kvadrata u vlasništvu je Udruge. Nakon iseljenja Akademije prihod im se prepolovio, s oko 1,8 milijuna kuna na 900tinjak tisuća kuna godišnje. Udruga je tako prošle godine radila s 325 tisuća minusa, godinu prije bili su 200 tisuća u gubitku, a s krajem ove godine potrošit će i stare zalihe, upozorio je tajnik ravnateljs­tva Ljubomir Gašparović. Istodobno, ni bivše ni sadašnje ravnateljs­tvo do sada nije smislilo kako stabilizir­ati poslovanje udruge, iskorisiti prazan prostor, a nisu se osmislili ni projekti za fondove EU. Naime, Đurić je izabran nakon što je upravo zbog financijsk­ih problema ostavku dao bivši šef HGZa Marcel Bačić.

Rješenje trenutačno vide u najmu jednog kata, o čemu se upravo pregovara, te u većem angažmanu članstva i donatora.

 ?? PD ?? Zgrada HGZ-a u Gundulićev­oj postoji od 1876. i zaštićeni je spomenik kulture
PD Zgrada HGZ-a u Gundulićev­oj postoji od 1876. i zaštićeni je spomenik kulture

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia