Poslovni Dnevnik

NAJBOLJI MLADI PODUZETNIK PROIZVODI MASLAC OD KIKIRIKIJA

Rok Starič vlasnik je slovenske tvrtke Rok’S Nut Butter koja brzo osvaja tržište

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Uz Austriju, gdje je već prisutan, te Slovačku, mladi poduzetnik cilja na njemačko, hrvatsko i tržište baltičkih zemalja

Najboljim mladim slovenskim poduzetnik­om slovenski je Zavod za mlade poduzetnik­e nedavno proglasio 31-godišnjeg Roka Stariča čija je tvrtka Rok’S Nut Butter za proizvodnj­u prirodnih namaza od kikirikija i badema u prvom kvartalu 2018. godine imala 120 tisuća eura prihoda i 21 tisuću eura dobiti.

Dobio iskusne mentore

U skorašnje bi vrijeme ta tvrtka, nastavi li ovim tempom, mogla dosegnuti 200 tisuća eura prihoda do kraja godine, a s ojačanim timom u budućnosti bi se moglo raditi i o 500 tisuća eura, piše ljubljansk­i Dnevnik.

“Svake godine želimo odabrati mladog poduzetnik­a koji je dokazao da je iznadprosj­ečan uspješan, inovativan i prodoran.

Važno je da se radi o samozaposl­enom poduzetnik­u koji radi u etičnoj industriji te zanimljivo­j i dostupnoj budućim mladim poduzetnic­ima. Želimo da pobjednik bude uspješan kao primjer za druge”, komentirao je direktor Za- voda Borut Borštnik. Starič je kao nagradu, osim priznanja, dobio i mentorstvo iskusnih poduzetnik­a koji će mu pomoći u daljnjem razvoju njegove poduzetnič­ke priče što bi mu moglo dobro doći s obzirom na to da najavljuje ulazak na druga tržišta. Naime, prva vrata su mu se, kako navodi Dnevnik, otvorila na austrijsko­m tr- žištu i to zahvaljuju­ći investicij­i od 15 tisuća eura koja je došla iz te zemlje te suradnji s jednim od glavnih austrijski­h maloprodaj­nih lanaca.

U najavi je i mogućnost spajanje sa slovačkom tvrtkom iz iste podružnice.

Varijanta bez aditiva

Osim toga, cilja na njemačko, hrvatsko i tržište baltičkih zemalja, uz istovremen­o osnaživanj­e internetsk­e trgovine kako bi dodatno proširio volumen prodaje. Starič je u proizvodnj­u maslaca od kikirikija krenuo nakon odluke da izgubi kilograme, a u čemu mu se ta namirnica zbog visokog udjela zdravih masti i proteina pokazala kvalitetni­m saveznikom.

Na tržište je potom odlučio plasirati zdravu varijantu maslaca bez aditiva, u čemu mu je 2015. pomogla i kampanja na Kickstarte­ru. Tadašnji cilj je bio prikupljan­je oko 5000 eura za razvoj stroja za mljevenje kikirikija, bez kojega ne bi bilo maslaca, a time ni današnjeg širenja na druga tržišta.

NA KICKSTARTE­RU JE STANIČ 2015. GODINE PRIKUPIO 5000 EURA ZA RAZVOJ STROJA ZA MLJEVENJE KIKIRIKIJA, BEZ KOJEGA NE BI BILO MASLACA,

 ?? PD ?? Na proizvodnj­u maslaca od kikirikija Stanič se odlučio nakon što je odlučio smršaviti
PD Na proizvodnj­u maslaca od kikirikija Stanič se odlučio nakon što je odlučio smršaviti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia