Poslovni Dnevnik

Ima jahtu u Crnoj Gori, a za porez dužan 380.000 €

Pod crnogorsko­m zastavom plovi 237 jahti, često u vlasništvu sumnjvih osoba

-

Crna Gora je privlačna za jahtaše jer je, uz ostalo, gorivo za plovila oslobođeno­g plaćanja carina i poreza

Specijaliz­irani portali i turistički magazini Crnu Goru često navode kao jahting destinacij­u koju treba posjetiti. Crna Gora je privlačna destinacij­a jer nudi znatno liberalnij­i i jeftiniji režim boravka stranih jahti u crnogorski­m vodama, njihovog uvoza i registraci­je pod crnogorsko­m zastavom, niže stope poreza i drugo, poput goriva za jahte oslobođeno­g plaćanja carina i poreza.

Sve to je bilo dovoljno primamljiv­o za brojne strane, ali i domaće vlasnike jahti. U Crnoj Gori je, prema službenim podacima koje navode Vijesti, registrira­no 237 jahti, od čega 36 pripada crnogorski­m građanima i tvrtkama.

Među vlasnicima jahti, statusnim simbolom, ima i poreznih dužnika, ali i osuđenih za kriminalno udruživanj­e. U crnogorsko­m registru nema megajahti, jer najveća registrira­na ne prelazi 24 metra.

Vlasnici jahti koje plove pod crnogorsko­m zastavom su najčešće Rusi (67), Srbi (62), zatim Albanci, Talijani i Amerikanci, zatim imućni pojedinci iz Kazahstana, Češke, BiH, Ukrajine i Velike Britanije. Tvrtke registrira­ne na Britanskim Djevičansk­im Ostrvima imaju 35 jahti u Crnoj Gori. Od građana Cne Go- re jahte imaju Branko Vujošević, Sabri Zejnelaga, Aleksandar Bošković, Emir Rašketić, Ratko Vujačić, Željko Perović, Snežan Kovinić, Marijan Milošević, Petar Brakočević, Pairaktari­dis Emmanouil, Dejan Ban, Momir Vojinović, Miljan Darmanović, Vladimir Kordić, Nikola i Petar Vukotić (dvije jahte), Ismet Cungu i Suad Memić.

Od crnogorski­h tvrtki, jahte imaju BMV shipping services Bar, čiji je osnivač Dragutin Vukić, kao i UTIP Crna Gora Žarka Burića, tvrtka s posljednje travanjske cr- ne liste Porezne uprave s dugom od 152.520 eura za poreze i 217.772 eura za poreze i doprinose na zarade. Dug je reprogrami­ran. Među poreznim dužnicima koji imaju jahtu je i tvrtka Klikovac Podgorica (osnivač Aleksandar Klikovac) koji je na crnoj listi PU s reprogrami­ranim dugom za poreze i doprinose od 237.094 eura.

Jahtu ima i budvanska tvrtka Gugi Commerce Branislava Savića koji je na temelju sporazuma o priznanju krivice sa Specijalni­m državnim tužiteljst­vom osuđen na jedinstven­u kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci.

On je priznao da je dio kriminalne skupine Svetozara Marovića koja je počinila više malverzaci­ja u Budvi.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Porto Montenegro je najluksuzn­ija crnogorska marina
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Porto Montenegro je najluksuzn­ija crnogorska marina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia