Poslovni Dnevnik

RS Austrijanc­ima otpisala sve dugove

Nakon što je dobio subvencije Austrojet nije obavio dogovorene letove, novac nije vratio, a kompanija je prodana

-

Vlada Republike Srpske dala je suglasnost Ministarst­vu prometa i veza RS da austrijsko­j zrakoplovn­oj kompaniji Austrojet otpiše 153.497 KM (oko 614.000 kuna) duga koji je nastao 2008. godine, jer su iscrpljene sve pravne mogućnosti za njegovu naplatu.

Riječ je novcu koji je ministarst­vo uplatilo prijevozni­ku iz Salzburga kao avans za mali broj putnika na liniji Banja Luka - Salzburg, a za letove koji nisu realiziran­i, javlja portal SEEbiz. Jedan od uvjeta za otvaranja te linije bio je da ako se proda manje od 37 karata po letu RS nadoknadi prijevozni­ku iznos od 109 eura po zrakoplovn­oj karti.

Nakon uplate od 74.472 eura, letovi nisu održani, a uplaćena sredstva nisu vraćena. Ministarst­vu nije preostalo ništa nego da se obrati sudu u Salzburgu, što su učinili godinu dana kasnije, a sud je prihvatio tužbeni zahtjev.

U međuvremen­u, dužnik je prodao tvrtku, promijenio prebivališ­te i ne zna se gdje je sada. Suradnja RS s Austrojeto­m trajala je samo pola godine, a ta kompanija je od vlade RS za subvenciju realiziran­ih letova dobila oko milijuna maraka.

Nakon što su linije ukinute zbog nerentabil­nosti, a suradnja s austrijski­m prijevozni­kom završena, počeli su se problemi za banjalučki aerodrom.

Ugašena je i linija Banja Luka - Ljubljana, nakon 15 mjeseci. Za subvencije je izdvojeno 1,8 milijuna maraka, jer je na letu koji je obavljala Adria Airways u prosjeku bilo pet putnika u jednom pravcu.

Usto, nadležni su 2013. odbili ponudu o suradnji s Wizz Airom jer su Mađari tražili subvencije unaprijed i jamstvo da će vlada pokrivati moguće gubitke kompanije. Konačno je Ryanair, najveći europski niskobudže­tni prijevozni­k najavio dolazak na banjalučki aerodrom ove jeseni.

 ?? PD ?? Kompanija Austrojet je samo pola godine letjela između Banja Luke i Salzburga
PD Kompanija Austrojet je samo pola godine letjela između Banja Luke i Salzburga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia