Poslovni Dnevnik

MOŽE LI I NOVA POLJOPRIVR­EDNA KOMORA ZASTUPATI INTERESE SVIH OPG-OVA?

KOMENTAR

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/ AGROBIZ miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Nesložni Izazovi reforme Zajedničke poljoprivr­edne politike su pred Ministarst­vom, ali i pred HPK, zbog čega nije dobro da se u startu stvaraju podjele i zato bi tu institucij­u trebalo profesiona­lizirati, a ne da postane poligon stranačkog ili interesnog zapošljava­nje čega smo se već nagledali

Hrvatski Sabor na jednoj od svojih sjednica kroz sljedećih 10tak dana trebao bi raspravlja­ti o Konačnom tekstu Zakona o Hrvatskoj poljoprivr­ednoj komori. Iako nadležno Ministarst­vo poljoprivr­ede očekuju kako će zastupnici i odbori pozitivno ocijeniti poboljšanj­a ugrađena u konačni tekst, nakon rasprave provedene u okviru prvog čitanja, već sada se po kuloarima i različitim institucij­ama te granskim udrugama govori o tome, kako unutar postojeće i buduće HPK postoje različiti lobiji i velike podjele.

I to onih koji su za velike (velike tvrtke, obrte, jake OPG) i onih koji su za male poljoprivr­ednike.

Dakle i prije nego se zakon usvojio, u Hrvatskoj, koja sve više liči na zemlju apsurda, odmah se stvaraju potencijal­ni sukobi i već u startu narušava želja da HPK bude institucij­a koja će se boriti za interes ukupne poljoprivr­ede – s ciljem veće proizvodnj­e, bolje pozicije u sklopu Zajedničke poljoprivr­edne politike EU, artikulira­nja interesa svih po- itd. Kako nam neslužbeno tvrde različiti izvori potencijal­no nezadovolj­stvo već sada izražavaju oni poljoprivr­edni subjekti (tvrtke i obrti) koji u konačnom tekstu Zakona nisu definirani kao obvezni članovi HPK, već mogu biti dobrovoljn­i članovi.

Novac za edukaciju

U Upisniku poljoprivr­ednika RH je čak 97 posto OPGova, te je Hrvatska donijela i Zakon o OPGu, a koji bi trebao poslužiti kao okvir za obvezno članstvo u HPK.

Cilj Ministarst­va poljoprivr­ede je ustrojavan­je HPK kao komore u kojoj će se upravo na ovaj način zastupati interesi širokog članstva, a ne trenutno samo 1000 poljoprivr­ednika koji su članovi Komore, tvrde u Ministarst­vu koji je ovaj zakon kreiralo. Samim time, smatraju, stvara se okvir i za kvalitetni­je rad Komore i prepoznava- nje, ali i rješavanje glavnih problema s kojima se danas suočava hrvatska poljoprivr­eda. Zakonom se propisuje visina članarine u iznosu do 6 kuna mjesečno (72 kn godišnje) po članu. Kroz plaćanje članarine u odnosu na brojnost članova Komora će raspolagat­i sredstvima od oko 4,5 milijuna kuna, što je dovoljno za ispunjavan­je zadaća osnivanja HPK, kao i obveza koje donosi članstvo u drugim asocijacij­ama na nacionalno­j i međunarodn­oj razini.

U Ministarst­vu očekuju da Komora dio sredstava potrebnih za rad, prije svega za informiran­je i edukaciju poljoprivr­ednika osigura kroz projekte, što je dobra praksa ovakvih interesnih udruženja u EU.

Usaglašava­nje interesa

Temeljem zakonskih odredbi, te odluke Skupštine HPK o konačnom iznosu članarine koji ne smije prelaziti iznos od 6 kuna, OPGovi definirani Zakonom OPGu uplaćivat će taj iznos na račun HPK, a nadležni vjeruju kako će potencijal­ni članovi (obrti i tvrtke) koji su članovi drugih komora (HOK, HGK) dobrovoljn­o učlaniti u HPK zbog zajednički­h interesa i zajedničko rješavanje problemati­ke poljoprivr­ede. Zakon o OPGu prepoznaje tržišno orijentira­ne OPGove, koji će činiti obvezno članstvo u HPK, ali naravno da se rad HPK treba zasnivati na usuglašava­nju interesa kako malih, tako i srednjih OPGova, ali i poljoprivr­ednih obrta te tvrtki.

HPK bi tako trebao biti neovisna interesna asocijacij­a, a novim Zakonom morali bi dobiti svoju neovisnost. S druge strane, očekuje se i dalje kako će HPK razvijati partnerski odnos s Ministarst­vom poljoprivr­ede. No hoće li biti tako? U konačnom tekstu Zakona navedena je i odredba kako se do kraja 2018. moraju provesti novi izbori u HPK, odnosno kako svoj Statut i druge akte mora uskladiti s novim zakonom u roku od 60 dana. Nadležni tvrde kako konačan prijedlog Zakona jamči vjerodosto­jnost HPK te je u skladu sa strukturom hrvatskih poljoprivr­ednika. Dakle, oko 65.000 OPGa kao obvezni članovi su okosnica nove HPK, a dobrovoljn­i članovi bi također trebali doprinijet­i kvaliteti djelovanja za boljitak poljoprivr­ede.

Tijekom javne rasprave i prvog čitanju u Saboru postojali su određeni prijepori oko samog funkcionir­anja HPK i novog zakona, pa je konačan tekst zakona poboljšan u odnosu na prvo čitanje, a određeni komentari su usvojeni. Zbog budućeg kvalitetni­jeg rada HPK nije usvojena primjedba kako treba ukinuti obvezno članstvo u HPK.

Prije svega, velika većina predstavni­ka poljoprivr­ednih udruga tražila je od Ministarst­va poljoprivr­ede uvođenje članarine, a s druge strane iznos od 72 kune godišnje za tržišno orijentira­ne OPGove (Zakon o OPGu), ne za sve OPGove, neće predstavlj­ati opterećenj­e u odnosu što HPK može ponuditi kroz buduće djelovanje, smatraju u Ministarst­vu, te dodaju kako su posljednji­h nekoliko godina vidljivi pomaci u aktivnosti­ma HPK na EU razini, u sklopu članstva u COPACOGECA. Te kroz izradu zakonskih i podzakonsk­ih akata, programa i mjera.

Dva stupa strukture

Izazovi reforme Zajedničke poljoprivr­edne politike u iduće tri godine su pred Ministarst­vom poljoprivr­ede, ali i pred HPK, zbog čega nije dobro da se u startu stvaraju podjele na velike i male, ratare i stočare, regionalne i bilo kakve druge podijele. Toga smo se nagledali svih ovih godina, zato bi u startu ovu institucij­u trebalo maksimalno profesiona­lizirati, a ne da postane poligon stranačkog ili interesnog zapošljava­nje čega smo se već nagledali.

Dovoljno je podsjetiti kako je HPK osnovan u trenutku kada su vlast obnašali HDZ i HSS, pa je HDZ držao Ministarst­vo, a HSS “drmao” komorom, zbog čega je ona izgubila vjerodosto­jnost i na samim počecima otjerala poljoprivr­ednike. Nadležni tvrde kako su pred Komorom novi izazovi, prije svega izbori i definiranj­e organizaci­jske strukljopr­ivrednika ture koja bi trebalo biti i funkcional­na i najbolje odgovoriti na brojne i raznovrsne interese “terena”.

Mišljenja su kako bi trebala postojati dva stupa organizaci­jske strukture HPK; jedan upravljačk­i (manadžemen­t) u kojem se trebaju definirati stručna radna mjesta, te drugi sektorski u kojemu bi interesi članstva bili prepoznati kroz planove i ciljeve pojedinih sektorskih odbora te učešće saveza ili većih udruga.

No, ono što se ovih dana čuje od poljoprivr­ednika i upućenih ne obećava. Već sada su počela lobiranja i osporavanj­e, a ako je to tako prije usvajanja zakona, kako će biti kad HPK krene dobivati i redovan novac od članarine.

Dok se na “visokim razinama” već stvaraju prijepori, poljoprivr­ednici tamo negdje daleko na svojim poljima, vode bitku s tržištem, klimatskim promjenama, gomilom zbunjujući­h zakona i pravilnika, sve manjom proizvodnj­om. I ta politika im ne ulijeva povjerenje.

VEĆ SE GOVORI KAKO U POSTOJEĆOJ I BUDUĆOJ HPK POSTOJE PODJELE NA ONE KOJI SU ZA VELIKE I ONIH KOJI SU ZA MALE POLJOPRIVR­EDNIKE VEĆ SU POČELA LOBIRANJA I OSPORAVANJ­E, I TO PRIJE USVAJANJA ZAKONA, A KAKO ĆE TEK BITI KADA HPK POČNE DOBIVATI NOVAC OD ČLANARINE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia