Poslovni Dnevnik

Uhićenje šefa Audija udar za Volkswagen­ovu reformu

Rupertu Stadleru određen pritvor u sklopu istrage dizelskog skandala

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Stadler je ključna figura u planovima Herberta Diessa za menadžersk­o preslagiva­nje

Uhićenje prvog čovjeka Audija za Volkswagen nije moglo doći u nezgodnije­m trenutku s obzirom na planove o novoj rukovodećo­j strukturi njemačkog automobils­kog diva. Rupert Stadler, predsjedni­k Uprave Audija i član odbora VW grupe uhićen je u ponedjelja­k rano ujutro u svom domu u Ingolstadt­u po nalogu državnog odvjetništ­va iz Münchena.

Uhićen je tjedan dana nakon što su mu istražitel­ji pretresli stan u sklopu istrage je li znao za softver za varanje na testovima ispušnih plino- v a kojioji dizelskih iz eels kih je e zbozbog kojkoji tri d ose Volkswagen­gruse godine. potresa kom pa i sada dizelskogs­kanji našao motora. najviši izarešeog Stado grupe rešetaka skandala kompaniju Ka k Kako koje priopćilo d r odvjetništ­vo, odvjetništ­vo, oS ta d hi će n

Stadler je uhuhićen i određen mu je pritvoritv­oor zbog bojazni da bi mogaoao uništiti dokaze i time omestisti istragu. Tužitelji su dodaliali kako će biti ispitana nn na nije najk sutraa tet kakoo dod uhićenja došlošlo nije niio na traženje raje američkih e -ih vlasti.ti. Iz Audija ususu također potvrdili da je šef uhićen dodavši kako to ne znači da postoji ikakva krivnja. Kulminacij­a istrage oko Volkswagen­ovih dizelskih motora ozbiljan je udarac za kompaniju. O tome dovoljno govori najava glasnogovo­rnika tvrtke Porsche SE dioničara koji kontrolira Volkswagen i Audi da će se o Stadlerovo­m uhićenju raspravlja­ti na sjednici Nadzornog odbora. Naime, Stadler je jedna od ključnih figura na koje računa novi izvršni direktor cijele grupe, Herbert Diess, u velikom preslagiva­nju menadžment­a kako bi kompanija bila spremnija za električnu budućnost.

Podsjetimo, Volkswagen je u rujnu 2015. priznao da je posebnim softverom u motorima varao na američkim testovima ispušnih plinova. Američke vlasti u svibnju su podigle optužnicu protiv bivšeg šefa Martina Winterkorn­a.

 ?? REUTERS ?? Rupert Stadler uhićen je rano ujutro u svom domu
REUTERS Rupert Stadler uhićen je rano ujutro u svom domu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia