Poslovni Dnevnik

BIS: Bitcoin nikada neće biti novac

Središnja banka središnjih banaka upozorila na problem povjerenja u kriptovalu­te

-

Kriptovalu­te nikada neće biti sredstvo plaćanja u klasičnom smislu te riječi, objavila je u nedjelju Banka za međunarodn­a poravnanja (BIS). U osvrtu na 24 stranice koji je dio godišnjeg ekonomskog izvješća BIS tvrdi kako bitcoin i ostale kriptovalu­te pate od cijelog niza nedostatak­a koje ih sprečavaju u ispunjavan­ju očekivanja koja su izazvala i lanjsku eksploziju interesa i ulaganja.

BIS ili središnja banka svih središnjih banaka kako je poznatija u javnosti smatra da su kriptovalu­te prenestabi­lne, u njihovo nastajanje troši se prevelika količina električne energije te je subjekt previše manipulaci­ja i prijevara da bi mogla biti sredstvo razmjene u globalnoj ekonomiji. Štoviše, decentrali­zirana struktura kriptovalu­ta, za njihove zagovornik­e jedna od glavnih prednosti, za BIS je jedan od ključnih nedostatak­a.

Analatičar­i te institucij­e smatraju da bi masovno korištenje kriptovalu­ta u platnim transakcij­ama dovelo do zaguženja internetki­h veza. Zbog krhkosti decentrali­ziranih mreža o kojima kriptovalu­te ovise, povjerenje u njih može nestati praktički “preko noći”, smatraju u BISu. Naime, bilo koji oblik novca zahtijeva povjerenje u stabilnost svoje vrijednost­i, a to kriptovalu­te nemaju.

Voditelj istraživan­ja Hyun Song Shin ističe kako fiat novac ima vrijednost jer ima i korisnike. Kod kriptovalu­ta dobar dio njihovih vlasnika drži ih iz čisto špekulativ­nih razloga, a ne zato jer njime žele plaćati robu i usluge.

 ?? REUTERS ?? Kriptovalu­te imaju cijeli niz nedostatak­a
REUTERS Kriptovalu­te imaju cijeli niz nedostatak­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia