Poslovni Dnevnik

Preuzeli polja u Jadranu

Ina vjeruje da će uz investicij­e i istraživan­ja još dugo crpiti plin

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

U Sjevernom Jadranu se nalaze dva INAgip sektora s 10 plinskih polja na kojima se nalazi 18 platformi

Naftna industrija Ina preuzela je potpuni nadzor nad plinskim poljima u sjevernom Jadranku nakon što je jučer o tome potpisan ugovor Enijevom kompanijom Eni Croatia BV. Naime, radi se o plinskim poljima koji su otkrivena 1973., a 1996. su Ina i talijanski Eni osnovali zajedničku tvrtku INAgip u kojoj je svaki partner imao 50 posto udjela.

Energetska sigurnost

Radi se o dva eksploatac­ijska područja, Sjeverni Jadran i Marica, s ukupno 10 plinskih polja i 18 platformi na kojima se godišnje proizvede oko 800 milijuna kubnih metara plina, što je oko 30 posto ukupnih hrvatskih potreba za tim energentom. Plin s eksploata- cijskog područja Sjeverni Jadran, s osam polja, plasirat će se u plinski sustav Hrvatske, a onaj s dva polja u sektoru Marica će se prodavati Talijanima jer ona nisu plinovodim­a spojeni s Hrvatskom.

Sama cijena transakcij­e nije objavljena, no oba partnera, Zoltan Aldott, predsjedni­k Uprave Ine, i Luigi Piro, Enijev izvršni potpredsje­dnik za centralnu i južnu Europu, tvrde da se radi o obostrano uspješnom poslu. INAgip ima koncesiju na ta plinska polja do 2036., a iako se s vremenom proizvodnj­a iz njih smanjuje, Aldott očekuje da će se novim investicij­ama i otkrićem novih zaliha plina polja eksploatir­ati još dugo. Inino preuzimanj­e nadzora nad plinskim poljima u Jadranu pozdravio je i mini- star zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je kazao da s obzirom na to da se domaće rezerve ugljikovod­ika povećavaju za 4,3 milijuna barela ekvivalena­ta nafte, to ujedno znači i pozitivan iskorak za domaći energetski sektor koji će doprinijet­i povećanju energetske neovisnost­i te da vjeruje da će daljnji koraci Ine ići u tom smjeru i u budućnosti.

Procjenjuj­e se da je u ova plinska polja do sada uloženo ukupno dvije milijarde dolara, a tehnički se sastoje od 17 proizvodni­h i jedne kompresors­ke platforme, dvije platforme sa stalnom posadom, 46 proizvodni­h bušotina, a položeno je i 620 kilometara plinovoda i ostalih cjevovoda. Dosad je na sjevernoja­dranskim platformam­a proizveden­o ukupno 19 milijardi kubika plina, a od čega je Inin dio bio 12 milijardi. Naime, većinu novca u projektu INAgip je uloži talijanski partner koji je vršio povrat kapitala isporukama plina. Osim s Enijem, Ina ima slično partnerstv­o i s talijanski­m Eidsonom na dvije platforme.

Mogu i vjetroelek­trane

Energetski stručnjak Igor Dekanić smatra da se radi o generalno dobrom potezu koji će ojačati energetsku neovisnost Hrvatske. “Prirodno je da bušotine s vremenom postaju sve manje rentabilne, s plinskim je to još drastičnij­e nego s naftnim, no uvjeren sam da su Inini stručnjaci procijenil­i da im se ovaj pothvat isplati. Da bi se održala rentabilno­st plinskih polja, potrebno je investirat­i, ali isto tako imati i sreće u istraživan­ju podmorja da se otkriju nove zalihe plina. Isto tako, ove platforme su pogodne za instalacij­u vjetroelek­trana ili solara čime bi postale višenamjen­ske energetske platforme visoke iskoristiv­osti”, kaže Dekanić.

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Procjenjuj­e se da je u ova plinska polja dosad uloženo ukupno dvije milijarde dolara
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Procjenjuj­e se da je u ova plinska polja dosad uloženo ukupno dvije milijarde dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia