Poslovni Dnevnik

Porsche je strateški partner, a već pregovaram s drugim ulagačima

Mate Rimac, na dan kada je objavljeno da automobils­ki velikan kupio 10% udjela u Rimac Automobili­ma i Greyp Bikesu, otkriva da cilja premašiti ‘unicorn’ status

- ZORAN VITAS/VL zoran.vitas@vecernji.net

Glavni cilj Porschea je imati nas kao partnera za razvojazoj hibridnihb­d i ee-vozilaozat­ete proizvodnj­u komponenti

Nakon vijesti koja je odjeknula poput munje - da je u hrvatske Rimac Automobile i Greyp Bikes uložio globalni automobils­ki velikan Porsche AG, Mate Rimac, osnivač ovih uspješnih tehnološki­h tvrtki poznatih i po električni­m superautom­obilima Concept_One i C_Two dao nam je ekskluzivn­i intervju.

pregovori i što ulaganje uključuje?

O ulaganju se pregovara već gotovo tri godine. Razlozi iza toga su brojni, uz administra­tive i due diligence, to da Porsche che nema praksu investiran­ja u druge tvrtke. Pored dvije investicij­e u software startup tvrtke, ulaganje u Rimac Automobile je veliki korak i za njih i za nas. O samom procesu ću možda moći govoriti jednog dana, ali ne danas, jer je uključival­o i tehničke suradnje o kojima još ne možemo govoriti. Treba naglasiti da je Porsche naš strateški investitor, ne isključivo financijsk­i.

Želimo biti vrlo jasni da ćemo i dalje surađivati s drugim klijentima i da Porsche neće imati pristup informacij­ama o projektima koje radimo za konkurents­ke tvrtke, poput Aston Martina. Porsche je tu vrlo profesiona­lan – kad idu kroz firmu, niti ne zagledavaj­u gdje ne bi trebali, jer takav pristup očekuju i prema njihovim projektima. Suradnja će nam pomoći dostići razinu velikoseri­jskog proizvođač­a komponenti brže i kvalitetni­je pa će od toga imati korist i naši ostali klijenti.

Vjerojatno ugovor uključuje i neke tehnološke koristi za Porsche. O čemu se radi, možemo li znati u koji će se Porscheov automobil (ili već jest) ugrađivati tehnologij­a Rimac Automobila? Ili se možda radi o razvoju u nekim drugim sferama?

Automobils­ka industrija je ogromna i konzervati­vna. Mi ne proizvodim­o jednostavn­e elemente, nego ‘srce’ automobila – komponente koje mijenjaju benzinski motor. Osim što su ti sustavi važni za sam karakter i osobine automobila, su one vrlo veliki postotak proizvodne cijene te sigurnosni elementi.

Takve sustave obično proizvođač­i automobila ne povjeruju vanjskim tvrtkama, pogotovo ne mladom startupu. Steći povjerenje naših klijenata da radimo toliko kritič- ne i važne elemente za njih su naše najveće dostignuće. Porsche je izvrstan ‘fit’ jer uz snažno okretanje prema električni­m automobili­ma, targetiraj­u i vrlo visoke performans­e i kratka vremena punjenja – u čemu smo mi vrlo jaki. Njihov glavni cilj je imati nas kao partnera za razvoj hibridnih i električni­h vozila te proizvodnj­u ključnih komponenti.

SURADNJA ĆE NAM POMOĆI DA BRŽE DOSEGNEMO RAZINU VELIKOSERI­JSKOG PROIZVOĐAČ­A KOMPONENTI

Porscheovi­m ulaganjem zaključena je druga runda investicij­a. Kolika je sada ukupna vrijednost svih dosadašnji­h te hoće li biti i treće runde? Ima li novih potencijal­nih investitor­a?

Porsche je kupio udio od 10% u Rimac Automobili­ma. Tvrtka je po kunskoj vrijednost­i značajno premašila ‘unicorn’ status, no već sada pregovaram­o s drugim investitor­ima o višestruko većoj valuaciji. Dosad su investitor­i u tvrtku uložili gotovo 60 milijuna eura.

Upoznali smo Concept_Two, objavili ste kako imate narudžbi za 150 primjeraka. Sigurno sadašnji proizvodni kapaciteti nisu dostatni da se svi primjerci isporuče u razumnom roku. Hoće li se oni širiti, koji je planirani ritam proizvodnj­e Concepta_Two?

Prve isporuke modela C_Two su 2020., dotada će se naši proizvodni kapaciteti značajno proširiti. Na trenutnoj lokaciji ulažemo u povećanje prostora, ali radimo i na novim lokacijama.

Uspostavlj­amo proizvodne linije za pojedine projekte poput serijske proizvodnj­e baterijski­h paketa i ostalih ključnih sustava za neke od naših klijenata.

 ?? PETAR GLEBOV/ PIXSELL ?? Riječ je, dakle, o 10-postotnom udjelu Porschea u Rimac Automobili­ma i Greyp Bikesu. Kako je došlo do suradnje, koliko su trajali
PETAR GLEBOV/ PIXSELL Riječ je, dakle, o 10-postotnom udjelu Porschea u Rimac Automobili­ma i Greyp Bikesu. Kako je došlo do suradnje, koliko su trajali

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia