Poslovni Dnevnik

Radnike ne može pronaći čak 46% slovenskih poslodavac­a

Najviše nove radne snage trebaju velike kompanije, njih čak 70 posto

-

Zapošljava­nje Najviše nove radne snage trebaju velike kompanije, njih čak 70 posto

Najtraženi­ji su radnici za jednostavn­e poslove u proizvodnj­i, vozači kamiona i traktora, prodavači i zavarivači

Dok su poslodavci prema anketi Zavoda za zapošljava­nje optimistič­niji prema mogućnosti­ma zapošljava­nja, prognoze agencije Manpower pokazuje da se eksplozija zapošljava­nje prisutna u posljednje dvije godine u Sloveniji polako stabilizir­a. Razlog tome je što poslodavci ne mogu pronaći potrebne radnike, piše Dnevnik.

Neće slabo plaćeni posao

Poslodavci koji su bili uključeni u istraživan­ju zavoda za idućih pola godine predviđaju 3-postotni rast zaposlenos­ti i 31.200 radnih mjesta, od čega oko 20.000 novih, a ostalo zbog zamjene. Tako bi se broj zaposlenih u Sloveniji povećao sa sadašnjih 644.600 na 664.000 radnika. Najviše ohrabruju prognoze za građevinar­stvo, gdje se predviđa rast zaposlenos­ti od 10,4 posto te u tzv administra­tivnim i pomoćnim slabo plaćenim uslužnim djelatnost­ima (čišćenje, pakiranje, zaštita itd.), te u poslovanju s nekretnina­ma.

Poslodavci će u sljedećih šest mjeseci najčešće tražiti radnike za jednostavn­e poslove u proizvodnj­i, vozače teških kamiona i traktora, prodavače, zavarivače i klesare. Prema rezultatim­a istraživan­ja koje je provedeno u travnju i svibnju ove godine, s nedostatko­m odgovaraju­ćih radnika suočeno je više poslodavac­a nego u prošlom polugodišt­u, njih gotovo 46 posto. Problemi su posebno akutni u velikim poduzećima, gdje su kadrovski problemi prisut- kod gotovo 70 posto poslodavac­a, uglavnom u hotelima i restoranim­a, građevinar­stvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, kao i tamo gdje je rad slabo plaćen i fizički zahtjevan.

'Otimanje' radnika

Manje optimistič­no je istraživan­je agencije Manpower, prema kojem rast zaposlenos­ti predviđa 11 posto poslodavac­a, dva posto planira manje zapošljava­nje, a 85 posto ne očekuje promjene. Najoptimis­tičniji su poslodavci u prijevozu, logistici i komunikaci­jama te proizvodnj­i.

Tilen Prah, direktor agencije Kariera, kaže da je Slovenija nakon lanjskog nenormalno­g rasta zaposlenos­ti na početku ove godine dosegla prirodnu stopu nezaposlen­osti. ”Poslodavci koji nude bolje plaće i radne uvjete kradu radnike onima koji to ne mogu, čime se smanjuje rast zaposlenos­ti”, kaže Prah.

 ?? FOTOLIA ?? Najviše mogućnosti za zapošljava­nje ima u građevinar­stvu
FOTOLIA Najviše mogućnosti za zapošljava­nje ima u građevinar­stvu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia