Poslovni Dnevnik

‘Velika osmorica’ ubrizgava u Xiaomi 6,1 milijardu dolara

U sklopu izlaska na burzu kineska kompanija otvara knjigu upisa

- TOMISLAV PILI

Završna faza U sklopu izlaska na burzu kineska kompanija otvara knjigu upisa

Među osam investitor­a koji će kupiti do 15 posto udjela su američki Qualcomm te kineske kompanije China Mobile i CMG

Najveće tehnološko uvrštenje (IPO) na burzu u posljednji­h nekoliko godina ulazi u završnu fazu. Kako za Reuters otkrivaju upućeni izvori, kineski proizvođač mobitela Xiaomi danas otvara knjigu upisa dionica institucio­nalnim investitor­ima. Kompanija će svoje vrina jednosnice uvrstiti na burzi u Hong Kongu, a raspon cijene po kojoj će se upisivati dionice iznosi od 17 do 22 hongkonška dolara (2,17 do 2,80 dolara), tvrde upućeni izvori.

Time bi kompanija bila vrednovana između 55 i 70 milijardi dolara što je značajno manje od prvotnih procje- koje su dosezale i do 100 milijardi dolara. S obzirom da kompanija namjerava prodati 2,18 milijardi dionica, “smiješi” joj se prikupljan­je i do 6,1 milijardu dolara. Podsjetimo da se prilikom najave uvrštenja u svibnju špekuliral­o da će kompanija prikupiti 10 milijardi dolara. No, i na ovom sniženom iznosu IPO Xiaomija bit će treći najveći u tehnološko­m sektoru u posljednji­h šest godina s obzirom da je kineski internetsk­i trgovac Alibaba 2014. prikupio u New Yorku 25 milijardi dolara, a Facebook 2012. godine 16 milijardi dolara.

Potražnja za dionicama Xiaomija na neki je način već osigurana. Naime, navodno će osam kompanija kupiti do 15 posto dionica ponuđenih u inicijalno­j javnoj ponudi. Među njima je američki proizvođač procesora Qualcomm, zatim kineska dostavljač­ka kompanija SF Holding, tamošnji telekom div China Mobile te državni konglomera­t CMG. Izlazak na burzu na neki je način kruna rapidnog rasta te kompanije koju je osnovao Lei Jun 2010. godine. Filozofija Xiaomija je konkuriran­je velikim proizvođač­ima i njihovim vrhunskim, visokokval­itetnim modelima, ali po nižoj cijeni. U Kini je najveći proizvođač mobitela postao 2014. godine, pretekavši Samsung.

 ?? REUTERS ?? Lei Jun osnovao je Xiaomi 2010. godine
REUTERS Lei Jun osnovao je Xiaomi 2010. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia