Poslovni Dnevnik

Stanovi Jadran na burzi ovog tjedna, pravi IPO za 3 godine

Kreće trgovanje Uvrštenje je obveza nakon lanjskog dokapa od 30 mil. kuna

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Hanfa je odobrila Stanovima Jadran prospekt uvrštenja svih 381.240 dionica na uređeno tržište

Jedan od veterana domaćeg tržišta kapitala splitski financijaš Miroslav JeličićPur­ko ovoga će tjedna uvrstiti na Zagrebačko­j burzi tvrtku u kojoj ima udjel. K tome, najavljuje u sljedeće tri godine prodaju dionica široj investitor­skoj zajednici. Najranije ovog tjedna na Zagrebačko­j burzi započet će trgovanje novom dionicom splitskom nekretnins­kom tvrtkom Stanovi Jadran. Naime, na sjednici u četvrtak Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga odobrila je Stanovima Jadran prospekt uvrštenja svih 381.240 dionica na uređeno tržište.

U Stanovima Jadran tvrtka Jadran Kapital u kojoj je Miroslav JeličićPur­ko najveći dioničar s preko 36 posto udjela drži 60,2 posto dionica. Uvrštenje dionica Stanova Jadran dovršetak je lanjskog procesa dokapitali­zacije tvrtke.

Kako je pojasnio predsjedni­k Uprave Toni JeličićPur­ko, radi se o obvezi nakon provedene dokapitali­zacije od 30 milijuna kuna. “Mirovinski fond PBZ/CO u toj je dokapitali­zaciji sudjelovao s 20 milijuna, a ostatak su uložili Fond za financiran­je razgradnju Nuklearne elektrane Krško (NEK) i Agram Life”, kaže. Prema podacima SKDDa, mirovinski fond PBZ/CO kategorije B posjeduje 26,2 posto udjela. Taj fond, ali kategorije A drži dodatnih 0,45 posto dionica. Agram osiguranje i NEK drže po 6,56 posto udjela.

“Na ZSE ćemo uvrstiti sve dionice i nadamo se pozitivnoj reakciji tržišta”, kaže Toni JeličićPur­ko. Njegov otac Miroslav koji je i predsjedni­k Nadzornog odbora Stanova Jadran kaže kako će zahtjev burzi za uvrštenje uputiti “prvog slje- dećeg radnog dana”, odnosno danas. Na pitanje kada se može očekivati trgovanje nakon podnijetog zahtjeva, sa ZSE ističu da, ako je dokumentac­ija uredna, u pravilu se radi o jednom ili dva dana do donošenja odluke. Što se tiče daljnjih burzovnih planova, Miroslav JeličićPur­ko kaže kako će u roku do tri godine organizira­ti “pravi IPO” namijenjen širokom krugu ulagača. Cilj je, dodaje, da Jadran Kapital postane manjinski dioničar.

“Razvijamo nekretnins­ke projekte, poglavito hotelske, jer vjerujemo u potencijal turizma. Cilj nam je zapošljava­nje mladih kadrova i širenje u segmentu butique hotela s 4 zvjezdice u važnim povijesnim sredinama. Prvi takav hotel sa 17 soba u proljeće otvaramo u Šibeniku, a dodatno imamo i nekoliko rezidencij­alnih projekata u Šibeniku i Dubrovniku. Rezidencij­alni projekt u Šibeniku također je pred završetkom”, ističe Toni Jeličić Purko.

Novo izdanje veseli predsjedni­cu Uprave Ivanu Gažić koja je više puta naglasila potrebu dolaska novih dionica. “Drago mi je da tvrtke prepoznaju tržište kapitala kao mjesto gdje mogu naći izvore financiran­ja”, kazala je.

CILJ JE DA JADRAN KAPITAL POSTANE MANJINSKI DIONIČAR, KAŽE MIROSLAV JELIČIĆ-PURKO KOJI U NJEMU DRŽI 36%

 ??  ?? Jadran Kapital drži 60,2% Stanova Jadran, PBZ/CO 26,5%, a Agram osiguranje i NEK po 6,5 posto
Jadran Kapital drži 60,2% Stanova Jadran, PBZ/CO 26,5%, a Agram osiguranje i NEK po 6,5 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia