Poslovni Dnevnik

Vijest o ponudi CCI-a kao ‘dobrodošli­ca’ Fasimonu

Ina na piku Objava američkog interesa opet je probudila nagađanja o prekrajanj­u odnosa Hrvatske i Mađara

- MARIJA BRNIĆ

I sama promjena Molovog čovjeka na čelu Ine koincidira s ponudom američkog CCI-a za partnerstv­o s Vladom

Objava da Vlada ima na stolu još jednu ponudu za Inu, američki Castleton Commoditie­s Internatio­nal (CCI) probudila je u javnosti već zaboravlje­ne ambicije države da Inu vrati pod svoju kontrolu. U dopisu koji potpisuje jedan od predsjedni­ka CCIa Fabrizio Zichichi navodi se da bi “CCI preuzeo ulogu strateškog investitor­a i partnera u Ini podržavaju­ći ministarst­va hrvatske Vlade u nizu ključnih sektora kroz osiguranje financiran­ja i kao ulagački partner, kao komer- cijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerada sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodim­a, upravljanj­e rizicima, vođenje investicij­skih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa”. Vladi nude i pomoć u financiran­ju otkupa Ininih dionica od Mola. Prethodno se Vladi za Inu ponudio i ruski naftni div Rosnjeft, no upućeni tvrde da se ne očekuje brzo njezino izjašnjava­nje o tim ponudama. Vladini savjetnici Morgan Stanley, Intesa Group i PBZ tek se bave utvrđivanj­em vrijednost­i Ine i izradom procjena modela povratka utjecaja države u upravljanj­u tvrtkom, pa se ozbiljniji potezi očekuju tek krajem godine.

No, očigledno se priprema teren i zauzimaju pozicije. Zanimljiv je, naime, tajming objave ponude, koja je u Vladu stigla početkom ožujka. Vijest je, naime, puštena tjedan dana uoči dolaska novog predsjedni­ka uprave Ine, Molovog čovjeka od povjerenja Sandora Fasimona, koji je prije mjesec dana, na predstavlj­anju hrvatskim novinarima u Budimpešti objavio kako namjerava zatvoriti sisačku rafineriju. Reagirao je na to ministar energetike Tomislav Ćorić dajući na znanje da jednostran­i potezi Mola neće proći. No, i prije njegovog dolaska, Ćorić i ministar financija Zdravko Marić otvorili su razgovore s Molom. U Vladi su prije dvadesetak dana razgovaral­i s čelnim ljudima Mola Józsefom Molnárom i Györgyem Bacsom. Detalji nisu procurili u javnost, no očigledno je riječ o novim odnosima partnera i mogućnosti­ma razlaza.

A gleda li se još unatrag, i sama promjena Molovog čovjeka na čelu Ine koincidira s ponudom CCI-a za partnerstv­o s Vladom.

 ?? D. URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Vladini savjetnici tek utvrđuju vrijednost Ine
D. URUKALOVIĆ/PIXSELL Vladini savjetnici tek utvrđuju vrijednost Ine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia