Poslovni Dnevnik

Gideon Brothersu titula nove europske ‘AI’ zvijezde

Umjetna inteligenc­ija Osječani pred stručnjaci­ma iz industrije pobijedili u Londonu u konkurenci­ji više od 150 startupa iz 34 države

-

Osječki startup Gideon Brothers u Londonu je na natjecanju Founders Foruma proglašen najboljim europskim startupom za umjetnu inteligenc­iju. U žiriju nagrade bili bivši voditelj razvoja proizvoda u DeepMindu, aktualni tehnički direktor McLarena i predstavni­ci britanskog sveučilišt­a UCLa.

Hrvatski startup, uz zvonku titulu, dobio je i novčanu nagradu od 10 tisuća funti. Gideon Brothers osnovao je bivši vlasnik Farmerona, Matija Kopić s kolegama Edinom Kočom, Josipom Ćesićem te povratniko­m i Mostovim kandidatom za ministra gospodarst­va 2016. Milanom Račićem.

Globalna mreža osnivača startupa i investitor­a imala je natjecanje za startupe koji razvijaju rješenja iz područja AIja, a trenutačno su u ranoj fazi razvoja. Gideon se tamo predstavio s rješenjima autonomnih robota u zatvorenim industrijs­kim postrojenj­ima. Na natjecanje se prijavilo više od 150 startupa iz 36 država, a finalu je pristupilo njih pet. Uz Gideon tu su bili švicarska cloud platforma za inovacije u kemijskoj industriji ChemAlive, britanski startup koji 2D slike pretvara u 3D modele Facesoft, britanski startup koji AIjem poduže produktivn­ost tvornica Flexciton te portugalsk­i NeuropsyAI, koji AIjem pomaže u dijagnozi neurološki­h i psihijatri­jskih stanja.

Matija Kopić kaže da je velika stvar što ih je prepoznala AI industrija. George Northcott iz Foundersa kaže da od Gideona očekuje da inovira mnogo industrijs­kih strojeva i da željno iščekuje njihove daljMatija nje uspjehe.

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Kopić, suosnivač startupa
BORNA FILIĆ/PIXSELL Kopić, suosnivač startupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia