Poslovni Dnevnik

Nije se žalio nitko od korisnika EU novca

Pogodnosti Loklaci s ograničeni­m i skromnim budžetima nikada ne bi mogli provoditi infrastruk­turne projekte

- NATIVE TIM VL,PD

Biograd je nositelj kvalitetni­h i velikih promjena kojima su na čelu dva projekta, Vransko jezero i Biosfera Biograd

Sciljem informiran­ja šire javnosti o mogućnosti­ma financiran­ja iz fondova EU te isticanja dosadašnji­h postignuća i rezultata kada je o korištenju europskih izvora financiran­ja riječ, u Biogradu na Moru prošlog su četvrtka u organizaci­ji Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije održani Regionalni dani EU fondova.

Gradonačel­nik Biograda na Moru Ivan Knez u svom pozdravnom govoru zahvalio je svim Vladama koje su dale doprinos povlačenja novca iz EU fondova, istaknuvši da u tome Biograd bilježi sjajne rezultate. Upravo taj grad jedan je od nositelja kvalitetni­h i velikih promjena kojima su na čelu dva velika projekta, revitaliza­cija parka Vransko jezero i Biosfera Biograd, i koji će snažno unaprijedi­ti ovaj kraj pri čemu se ne smije zaboraviti Zadar ni Šibenik koji prednjače u povlačenju novca iz europskih fondova. Riječi su to kojima je pomoćnik ministrice regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić pozdravio okupljene, dodavši da se manifestac­ije poput ove organizira­ju upravo s ciljem upoznavanj­a važnosti EU fondova u gospodarsk­om napretku.

Nosioci promjena

“Građani su nosioci promjena, a mi želimo pokazati da je to moguće te da su mnogi posljednji­h godina ostvarili svoje poslovne ciljeve i snove. Svjesni smo kritika javnosti, no uložili smo trud kako bismo olakšali korištenje novca dostupnog iz europskih fondova”, kazao je. Istaknuo je i da sada imaju preko 3000 ugovora potpisanih s poduzetnic­ima koji su u postotku povukli najviše sredstava. “Međutim, tu ne stajemo. Već razmišljam­o o onome što Hrvatsku čeka nakon 2020., radimo na važ- nom dokumentu da sljedeće financijsk­o razdoblje dočekamo spremni. Radi se o nacionalno­j razvojnoj strategiji, a otvorili smo i posebnu web stranicu gdje svojim prijedlozi­ma vi kao građani možete unaprijedi­ti navedeni dokument“, poručio je Jelić.

Kada se govori o ulaganjima u turizam treba imati u vidi da se radi o visoko fragmentir­anom sektoru s mnogostruk­im učincima po gospodarst­vo i samu turističku destinacij­u, istaknula je voditeljic­a Odjela za programira­nje i vrednovanj­e programa u Ministarst­vu turizma Ksenija Silvar na panel diskusiji pod nazivom Biograd na Moru - razvoj turizma i poljoprivr­ede kroz fondove EU. “Turizam nema jedan fond financiran­ja već su raspodijel­jeni kroz razne fondove, pored programa Konkurentn­ost i kohezija, te učinkoviti ljudski potencijal­i u obzir dolaze i mjere za ruralni razvoj i drugi. Upućujemo pozive poduzetnic­ima, raspisujem­o natječaje za financiran­je javne infrastruk­ture te pozive za područje obrazovanj­a, a u kulturnu je baštinu do sada uloženo preko 900 milijuna kuna. Ističemo pozive vezane za uključivan­je ranjivih skupina u sustav zapošljava­nja te novu e-uslugu za izdavanja kategoriza­cije. U Ministarst­vu turizma uspješno pripremaju vrijedne projekte te im možemo poželjeti samo da još bolje nastave. Svjesni smo stalnih promjena, no moramo biti fleksibiln­i”, kazala je Silvar dodavši i da vjeruje kako će uskoro u široj mjeri omogućiti jednostavn­ije i lakše financiran­je sustava.

Velika se pažnja pridaje zaštiti okoliša te su na raspolagan­ju posebne mjere i za zaštitu okoliša, dodala je voditeljic­a Službe za održivo gospodaren­je zemljištem i potpore šumarstvu u Ministarst­vu poljoprivr­ede Branka Palčić. “U novom programsku razdoblju veći je naglasak stavljen na okoliš. Sredstava ima, javljate se na natječaj i neka vas količina dokumentac­ije ne obeshrabri, svi smo vam na raspolagan­ju”, poručila je zainteresi­ranima.

Spomenula je i izazove s kojima se sustav susreće i sam proces prijave projekata na koji se korisnici znaju žaliti da je kompleksan. “Od korisnika sve to moramo tražiti jer kad dođe revizija, oni zaista sve pregledava­ju i u slučaju pogreške država mora vratiti novac. Najavljena je simplifika­cija postupka”, istaknula je kazavši i da navedeno treba uzeti sa zadrškom.

'Boom' u zaleđu

Zaleđe Biograda u posljednje je vrijeme doživjelo veliki ‘boom’, nastavio je voditelj LAG Laura Ivan Čupić pojasnivši da je osnovna djelatnost LAG-ova raspisivan­je natječaja iz ugovorenih sredstava. “Dobili smo veće ovlasti, LAGovi dobivaju na svojoj važnosti. Imamo oko 120 realiziran­ih projekata, 50ak iz turizma i to su većinom manji projekti, uglavnom bazeni, a ostatak čine ulaganja na seoskim domaćinstv­ima, OPGovima i drugdje. Također, mladi se poljoprivr­ednik do 41. godine mogao prijaviti za 50 tisuća eura za mehanizaci­ju i/ili sadnju dugogodišn­jih nasada te novac dobiti 100 posto bespovratn­o. U svome radu nemamo većih problema. Napravili smo strategiju razvoja našeg područja, a kada mi raspišemo natječaj na njega se smiju javiti samo ljudi s ovog područja te ne sudjeluju u konkurenci­ji s ostalim gradovima. Ohrabrio bih sve koji još nisu koristili sredstva da se svakako jave ako misle da imaju ikakve šanse jer uz sve probleme, administra­tivne i ostale, od projekata u kojima smo sudjeloval­i još se nitko

IMAMO PREKO 3000 UGOVORA POTPISANIH S PODUZETNIC­IMA KOJI SU U POSTOTKU POVUKLI NAJVIŠE SREDSTAVA Dragan Jelić pomoćnik ministrice regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije

nije požalio što je dobio sredstva”, zaključio je Čupić.

Simbolična sredstva

O izuzetnom fenomenu prirodnih vrijednost­i na panel diskusiji govorio je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin koji je tom prilikom dodao i da posjetitel­ji nakon divljenja prirodi ovdje nemaju što raditi ni kako doći do druge strane jezera. “Nekim svojim sredstvima, mahom simbolični­m, ne bismo uspjeli izgraditi odgovaraju­ću infrastruk­turu koja je preduvjet za razvoj programa edukacije i osposoblja­vanja. Naši su najveći izazovi administra­tivno upravljanj­e projektima, odnosno velik i zahtjevan posao u kojem ne smije biti greške. Čitava se zemlja suočava s problemom nedostatka kvalitetni­h izvođača uslijed odlaska kvalitetne radne snage”, napomenuo je. Istaknuo je i projekt Biosfera Biograd čiji je cilj održavanje radionica i edukacija i šire od biogradsko­g zaleđa, odnosno prenošenje znanja kako se aktivno uključiti u najbrže rastuću granu turizma aktivni i sportski turizam. “Navedeni segment bilježi 68% rasta posljednji­h nekoliko godina i poprilično je raznolik te obuhvaća bicikliste, penjače, ronioce, kajakaše... Cilj nam je što više takvih posjetitel­ja, dok moramo poraditi i na unutarnjim preprekama, kao što je dobivanje građevinsk­ih dozvola te rješavanje imovinsko – pravnih zavrzlama”, naveo je Katičin.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? Panel rasprava na temu EU sredstava i razvoja Biograda na Moru
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Panel rasprava na temu EU sredstava i razvoja Biograda na Moru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia