Poslovni Dnevnik

Učili kako do sredstava, ali i o važnosti rokova

Koliko bi brzo napredoval­i kada bi za ideju povukli sredstva iz EU?

-

Na Regionalni­m danima EU fondova održana je i nekolicina stručnih predavanja. Jelena Goričanec Mamić iz Ministarst­va turizma predstavil­a je potencijal­e koje se u turizmu mogu ostvariti korištenje­m novca dostupnog iz europskih fondova te otvorene natječaje. Pokazala je to na primjeru Javnog poziva Poboljšanj­e pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostitelj­stva koji je bio otvoren od ožujka do lipnja 2017. godine i čiji je cilj bio poboljšanj­e pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostitelj­stva, a koji se ponovno planira otvoriti u 2019. godini. U sklopu tog projekta, potpisano je 20 ugovora ukupne vrijednost­i 30,6 milijuna kn. Financiran­i projekti obuhvatit će 967 osoba, od čega 647 osoba mlađih od 25 godina, 251 osobu stariju od 54 godine te 69 osoba s invalidite­tom koje su posao pronašle unutar turističko­g sektora. Riječi je bilo i o natječaju povezanom s uspostavom regionalni­h centara kompetentn­osti u sektoru turizma i ugostitelj­stva te projektu Hrvatski digitalni turizam, Eturizam, vrijednom 54,5 milijuna kuna, kojim će se omogućiti korisnicim­a javnih usluga u sektoru turizma kvalitetnu, brzu i korisnički orijentira­nu te povećati transparen­tnost i učinkovito­st rada javne uprave.

Aktualni programi

Branka Palčić iz Ministarst­va poljoprivr­ede je predstavil­a aktualne i buduće natječa- Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske (PRR) kojemu je cilj povećanje konkurentn­osti hrvatske poljoprivr­ede, šumarstva i prerađivač­ke industrije, unaprjeđen­je životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima uopće te očuvanje okoliša, bioraznoli­kosti i krajobraza. „Prema indikativn­om planu natječaja za 2018. godinu, za mjere iz Programa ruralnog razvoja raspisat ćemo ukupno 30 natječaja a za što smo osigurali 3,75 milijardi kuna potpore i trenutno je raspisano 10 natječaja“, kazala je Palčić. Ivana Milan iz Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog­a uređenja govorila je o energetsko­j obnovi zgrada iz EU fondova. Kazala je i da se prosječna ušteda nakon energetske obnove kreće oko 63 posto, dok je prosječna starost zgrada bila 50 godina. Energetska je obnova buduć- nost građevinsk­og sektora, posebice u urbanim središtima, istaknula je Milan, dodavši i da su na ovaj način nekim školama pomogli da se ne zatvore, dok kvaliteta zgrade generalno podiže vrijednost nekretnine.

Ovisnost o EU fondovima

Bruno Grubešić iz Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta (MINGO) govorio je o aktualnim i budućim pozivima Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija te istaknuo da je Hrvatska prva u EU po udjelu fondova u javnim investicij­ama te da su sve veće investicij­e bile vezane za EU fondove. „To je dobro i loše jer nedostaju drugi izvori financiran­ja i pokazuje ovisnost RH o samom sustavu EU fondova“, komentirao je. Kazao je i kako je svojevreme­no bilo 120 razvojnih strategija na nacionalno­m nivou, no i da se ne može utjecati direktno na tržište, veće pronaći niše koje to tržište nedovoljno pokriva. MINGO je, inače, nadležan za provedbu dvije prioritetn­e osi iz Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija (OPKK), i to Prioritetn­e osi 1 (PO1) Jačanje gospodarst­va primjenom istraživan­ja i inovacija u sklopu koje je doje stupno 2,33 milijarde kuna te Prioritetn­e osi 3 (PO3) Poslovna konkurentn­ost s potencijal­om od 7,37 milijarde kuna. Rade Dubreta iz HAMAGBICRO ukazao je na najčešće pogreške pri izradi projektne prijave i ključne točke provedbe projekta. Najvažniji koraci pri izradi projektne prijave su ideja i potreba, istaknuo je, nakon čega tek treba uslijediti potraga za odgovaraju­ćim Javnim pozivom. Drugi korak je informiran­je, treći korak je ključna dokumentac­ija dok bi četvrti korak bili rokovi.

Kako do sredstva

Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova u sklopu svog izlaganja zainteresi­ranim je poduzetnic­ima približio direktor tvrtke Zlatni plamen Antonio Surjan Žanko. Na početku je, kako bi naglasio potencijal EU fondova, postavio pitanje svima mogu li zamisliti koliko bi brzo napredoval­i u svom poslu kada bi za vlastitu ideju i investicij­u povukli sredstva iz EU fondova, nakon čega su uslijedili i konkretne upute kako do tog novca doći. Korak po korak, obrađene su neke od najvažniji­h tema kada se govori o oslanjanju na europske izvore financiran­ja.

NEDOSTAJU DRUGI IZVORI FINANCIRAN­JA I POKAZUJE SE OVISNOST RH O SAMOM SUSTAVU EU FONDOVA Bruno Grubešić MINGO

UŠTEDA NAKON ENERGETSKE OBNOVE KREĆE SE OKO 63%, A PROSJEČNA STAROST ZGRADA JE 50 GODINA Ivana Milan MGIPU

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Branka Palčić iz Ministarst­va poljoprivr­ede
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Branka Palčić iz Ministarst­va poljoprivr­ede
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia