Poslovni Dnevnik

Australci otkrili značajne zalihe zlata i srebra u Varešu

Rudarstvo Vrijednost dionica tvrtke Adriatic Metals na burzi se odmah udvostruči­la

-

U istraživan­je minerala u BiH uloženo je vrlo malo nakon potpisivan­ja Daytonskog sporazuma

Australsku burzu prethodnih tjedana iznenadio je rast kompanije Adriatic Metals nakon što je iz te kompanije objavljeno da su otkrili značajna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, u Varešu, pišu Nezavisne novine.

Izvanredna kakvoća rude

Kako su objavili australski mediji, vrijednost dionica te kompanije udvostruči­la se nakon objave otkrića iz Vareša, dok list The West Australian prenosi kako će ova spektakula­rna vijest na mnogobrojn­e načine utjecati na ekonomiju BiH. Dionice kompanije porasle su odmah nakon što je objavljeno da su s dubine od više desetaka metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je kompanija opisala kao “koktel visokokval­itetnih minerala”. Kompanija Adriatic Metals posjeduje koncesiju za istraživan­je i eksploatac­iju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, čija je vrijednost sada nakon velikog otkrića povećana za nekoliko puta.

Na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 7,7 posto olova, 10,8 posto cinka, 46 posto barita, te 0,9 posto bakra. To, u praktičnom smislu zna- či da je Adriatic Metals upravo pronašao ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje u gotovo propalom BiH gradiću, objašnjava­ju Nezavisne novine.

“U istraživan­je minerala u BiH uloženo je vrlo malo poslije završetka rata u 90im godinama i potpisivan­ja Daytonskog sporazuma. Ipak, sada bi mogao biti napravljen veliki preokret, posebno uz poboljšane zakonskih temelja u 2018. godini, zbog približava­nja ove zemlje EU”, istaknuto je u izvještaju australske ASX burze. S mogućim uspjehom sla- že se i predsjedni­k kompanije Adriatic Metals Jerein Harris, koji tvrdi da je ovo otkriće uveliko pomoglo u razvoju kompanije. “Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizi­rani sloj vjerovatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo, kakvoća rude se pokazala kao izvanredna, gledajući sastav baznih i plemenitih metala”, rekao je predsjedni­k kompanije Adriatic Metals.

Ulažu 10 milijuna dolara

Adriatic Metals je s poslovima kopanja u Varešu počeo u svibnju 2018. godine, a upravo zbog tog otkrića najavljuje se da bi australska kompanija mogla u istraživan­je uložiti 10 milijuna dolara.

ADRIATIC METALS IMA KONCESIJU ZA ISTRAŽIVAN­JE I EKSPLOATAC­IJU RUDA U VAREŠU ČIJA JE VRIJEDNOST NAKON OTKRIĆA POVEĆANA NEKOLIKO PUTA

 ?? FOTOLIA ?? Otkriće plemenitih metala moglo bi spasiti gotovo propali BiH grad Vareš
FOTOLIA Otkriće plemenitih metala moglo bi spasiti gotovo propali BiH grad Vareš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia