Poslovni Dnevnik

Banke s rekordnom dobiti od 500 mil. €

Gospodarsk­i zastoj Rast zarade je posljedica ubrzane konsolidac­ije bankarskog sektora u Srbiji, a ne povećanje depozita i kredita

-

AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, 2017. godine prvi put je bila vodeća po visini ostvarene dobiti u Srbiji, a slijede Banca Intesa, Komercijal­na banka, UniCredit i Raiffeisen banka. U sektoru osiguranja, prema ukupnoj premiji najveći tržišni udjel imalo je Dunav osiguranje, iza kojeg se nalaze Generali, DDOR, Wiener Stadtische i Triglav osiguranje.

Iako su banke lani ostvarile najveću dobit još od pretkrizne 2008. godine, struktura ostvarenih rezultata upozorava da još nije vrijeme za slavlje, rečeno je na predstavlj­anju publikacij­e Financije TOP 2017/18 časopisa Biznis i financije. Prema podacima časopisa, banke u Srbiji su povećale dobit sa 18,4 milijardi dinara u 2016. godini na čak 63,6 milijardi dinara u 2017., dok je u sektoru osiguranja ukupna zarada iznosila 6,6 milijardi dinara, što je rast od 16,9%. “Banke su prošle godine ostvarile rekordnu dobit od pretkrizne godine u ukupnom iznosu od oko 500 milijuna eura, ali ne na temelju svoje osnovne djelatnost­i, prikupljan­ja depozita i kreditiran­ja, već je to posljedica ubrzane konsolidac­ije tog sektora i čišćenja bilanca od problemati­čnih kredita”, rekao je broker Nenad Gujaničić. Prema njegovim riječima, uz niske kamate na kredite nema rasta bankarskih pozajmica, jer nema gospodarsk­og rasta. “Strane kompanije koje dolaze u Srbiju koristeći državne subvencije uzimaju kredite od svojih matičnih banaka, a domaće tvrtke, suočena s nelojalnom konkurenci­jom, financiraj­u se iz domaćih izvora i ne uzimaju kredite jer se plaše nove financijsk­e krize”, rekao je Gujaničić.

Prema njegovoj ocjeni, sve dok ne budu jednaki uvjeti na tržištu za sve sudionike neće biti rasta kreditne zaduženost­i, a time ni ekonomskog rasta.

 ??  ?? Domaće tvrtke boje se podizati kredite
Domaće tvrtke boje se podizati kredite

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia