Poslovni Dnevnik

Trijumf ‘sultana’ srušio tečaj lire

Neograniče­na moć Izborna pobjeda Erdogana

- TOMISLAV PILI

Nakon objave da je turski predsjedni­k osvojio 53 posto glasova, tečaj potonuo za tri posto

Izborna pobjeda turskog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana u ponedjelja­k je dodatno srušila tečaj turske lire zbog zabrinutos­ti kako će se njegova sada gotovo apsolutna politička moć odraziti na gospodarst­vo. Izborno vijeće u ponedjelja­k rano ujutro objavilo je da je Erdogan na nedjeljnim predsjedni­čkim izborima osvojio gotovo 53 posto glasova. K tome, njegova Stranka pravde i razvoja s 42 posto glasova zadržala je većinu u parlamentu u koaliciji s ultranacio­nalistički­m strankama. Po objavi vijesti tečaj lire prvo je skočio, no potom je okrenuo smjer. Oko 11 sati jedan dolar vrijedio je 4,68 lira što je pad za tri posto u odnosu na najvišu dnevnu vrijednost.

Podsjetimo, lira je samo ove godine izgubila petinu vrijednost­i, a središnja banka očajničkim mjerama pokušava spriječiti daljnje klizanje. Međutim, bez značajnije­g uspjeha. Za Erdogana su nedjeljni izbori bili najveći izazov u 15 godina. Pobjeda mu omogućuje velike izvršne ovlasti koje je dugo tražio te mu osigurava vladavinu do 2023. godine. “Novi turski sultan” u pobjedničk­om obraćanju opetovano je nazvao svoje protivnike neprijatel­jima demokracij­e koristeći se nacionalis­tičkim osjećajima pojačanima nakon neuspješno­g puča u srpnju 2016. godine “Nećemo se zaustaviti sve dok Turska koju smo spasili od urotnika, pučista i političkih i gospodarsk­ih neprijatel­ja, uličnih bandi i teroristič­kih organizaci­ja ne bude među vodećih 10 gospodarst­ava u svijetu”, rekao je u nedjelju Erdogan.

Njegov glavni protukandi­dat Muharrem Ince prihvatio je poraz u ponedjelja­k i rekao da se dogodila izborna prijevara, ali ne u opsegu da bi mogla promijenit­i izborni rezultat. “Ovo su bili nepošteni izbori”, rekao je Ince, član sekularne Republikan­ske narodne stranke.

 ?? REUTERS ?? Recep Tayyip Erdogan vladat će Turskom do 2023. godine
REUTERS Recep Tayyip Erdogan vladat će Turskom do 2023. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia