Poslovni Dnevnik

Oprah na samo jednoj dionici zaradila 1400%

‘Nos’ za ulaganja Rekordna cijena Weight Watchersa

- TOMISLAV PILI

Američka TV-zvijezda u listopadu 2015. kupila je osam posto dionica i posudila svoj brend

Poznata američka televizijs­ka voditeljic­a, poduzetnic­a i dobrotvork­a Oprah Winfrey pokazala je financijaš­ima s Wall Streeta kako se biraju dionice ostvarivši nevjerojat­nih 1400 posto zarade u manje od tri godine, prenosi Financial Times. U listopadu 2015. popularna Oprah uložila je 43 milijuna dolara u tvrtku Weight Watchers Internatio­nal koja je tada bila u problemima.

Radi se o kompaniji koja nudi proizvode i usluge asistencij­e u mršavljenj­u. Winfrey je odlučila uložiti u kompaniju nakon što je sama isprobala njihove proizvode. Kupnjom osam posto dionica ušla je u Upravu kompanije te “posudila” svoj brend marketingu Weight Watchersa. Utjecaj slavne osobe poput Oprah Winfrey vrlo je blagotvorn­o djelovao na dionicu. Od sedam dolara koliko je vrijedila kada je Oprah ušla u dioničku strukturu, prošlog tjedna dionica Weight Watchersa dosegla je rekordnu vrijednost od 101 dolar. Radi se o gotovo nestvarnom prinosu otkada je Winfrey ušla u vlasništvo.

Njezin udjel trenutno vrijedi 543 milijuna dolara čime je njezino ukupno bogatstvo doseglo četiri milijarde dolara. Podsjetimo, Oprah je prva milijarder­ka afroamerič­kog podrijetla na Bloombergo­voj listi. Rezultat Oprah Winfrey na tom ulaganju još je impresivni­ji ako se usporedi s rezultatom hedge fondova koje vode iskusni financijsk­i profesiona­lci. Prošle godine rast burzovne cijene Weight Watchersa nadmašio je izvedbu indeksa hedge fondova (5,5 posto rasta) za 281 posto.

Iako financijsk­i direktor kompanije Nick Hotchkin opovrgava da je Oprah aktivistič­ka dioničarka, priznaje da je pomogla u izboru Mindy Grossman koja je početkom prošle godine postala izvršna direktoric­a. Grossman se već dokazala u oživljavan­ju posrnulih tvrtki.

 ?? FOTOLIA ?? Bogatstvo Oprah Winfrey doseglo je četiri milijarde dolara
FOTOLIA Bogatstvo Oprah Winfrey doseglo je četiri milijarde dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia