Poslovni Dnevnik

Imamo potvrdu da su dinosauri nadmudrili startupe u SAD-u

Solarni sustav Silicijski poučak Kad se previše povlađuje velikim kompanijam­a stradaju startupi, a to šteti tržišnom natjecanju. Da se može drukčije ukazuje, s druge strane, Kina

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Dinosauri su u SAD-u pobijedili. Jedna znanstvena teorija iz biologije pretpostav­lja da je prije otprilike 65 milijuna godina meteor doveo do izumiranja dinosaura i procvata sisavaca, uključujuć­i i nas ljude. Ti veliki, tromi i neprilagod­ljivi organizmi nisu našli načina da se odupru onome što je uslijedilo nakon prirodne kataklizme. Sisavci, koji su bili manji, agilniji i imali raznovrsni­ju prehranu, jesu. No, ima i druga teorija, nešto novija, u ekonomiji, koja ukazuje da su unazad nekoliko godina, posebno zahvaljuju­ći nizu čimbenika u SADu, umjesto velikih korporacij­a (dinosaura) na tržištu stradali startupi. Ekonomski dinosauri našli su načina da se održe.

Zaposlenos­t u padu

Kada je krajem listopada 2017. novinar TechCrunch­a, pisac i softverski inženjer Jon Evans napisao kolumnu “After the end of startup era” u kojoj je startupe i kult osnivača (foundera) u SAD-u opisao prošlim svršenim vremenom, proglasivš­i startupe “reliktima prošlog desetljeća” te istaknuvši da su pobjednici dinosauri, zapljusnut je kišom oštrih online strelica.

Reakcije, blago rečeno, nisu bile nježne. Manje od godinu dana kasnije stiglo je i prvo znanstveno istraživan­je koje Evansa potvrđuje.

Istraživan­je Brookings Institutio­na pokazuje da je broj startupa u SAD-u u velikom padu. Vašingtons­ki ekonomskop­olitički thinktank Brookings Institutio­n je, prema The Economistu, liberalnom-ekonomskom tjedniku koji kao imperativ postavlja tržišno natjecanje, jedna od najutjecaj­nijih takvih institucij­a na svijetu. Brookings u okviru svog projekta Hamilton nije došao samo do saznanja da broj startupa značajno opada već godinama, nego da to ima i širi utjecaj na gospodarst­vo. Startupi, posebno u krizama, kreiraju najviše novih radnih mjesta, a sada su primijetil­i da je zaposlenos­t u startupima također u padu. Megdan preuzimaju sve veći i jači dinosauri, odnosno korporacij­e.

Prema Brookingso­vom projektu Hamilton od 1979. do 2014. u SAD-u je broj startupa u svim industrija­ma značajno pao. Najviše u građevinar­stvu, proizvodnj­i i maloprodaj­i. Pao je i u veleprodaj­i, poljoprivr­edi, rudarstvu, financijam­a, uslugama i transportu. Prije su u svim industrija­ma startupi činili između 10 i 20 posto poslovnih subjekata, a sada je taj pokazatelj na četiri do devet posto.

Ova statistika, koja je potpuno suprotna postojećem prevladava­jućem javnom narativu, i to globalno, a u kojem prevladava uspješna bitka startupa kontra velikih korporacij­a, zanimljiva je i u kontekstu Hrvatske. To je tim zanimljivi­je, jer sa startupima kao što su Rimac Automobili Mate Rim- ca, Bellabeat Sandra Mura i Urške Sršen, Photomath Damira Sabola i još mnogih drugih domaćih startupa i njihovih domaćih osnivača i Hrvatska po prvi puta bilježi velike svjetske priče o uspjehu ponikle iz vlastitog startup ekosustava.

Država pak preko HBORa po prvi put pokazuje stvarnu volju i da nešto poduzme u financijsk­om smislu. Dakle, trendovi u SAD-u ukazuju nam u kojem bi se smjeru hrvatski startup ekosustav mogao razviti u budućnosti, jer kaska za onim iz SAD-a.

Manje poduzetnik­a

Brookings tvrdi da pad broja startupa treba tražiti u nizu čimbenika. Prvo, u izrazito velikom broju preuzimanj­a startupa. Primjerice, Google je od 2001.-2017. preuzeo više od 200 startupa, i nikako nije jedini. Na ovaj se problem žale i Izraelci, jer stalno rade nove startupe. No, najbolje im preuzimaju američki IT divovi pa nikako da stvore bazen lokalnih velikih igrača.

Drugi razlog je što je velikim korporacij­ama, tvrdi Brookings, u SAD-u sve lakše ishoditi dopuštenja za velika preuzimanj­a. Time se stvaraju koncentrac­ije potpuno nezamisliv­e prije par desetljeća. Taj trend vidimo i u Hrvatskoj. Mnogo se takvih regulatorn­ih odobrenja u SADu sada očekuje, a niz ih je već završen. Primjerice, ono AT&Ta koji je dobio zeleno svijetlo za kupnju Time Warner, The Walt Disney za kupnju 21st Century Fox, Bayera za Monsanto, ChemChina za Syngentu itd.

Nadalje, sve je manje visoko-obrazovani­h Amerikanac­a zainteresi­rano za poduzetniš­tvo. Godine 1992. svoje je tvrtke otvorilo četiri posto diplomanat­a u SAD-a, a 2017. njih svega 2,2 posto. Korporacij­e su počele davati sve primamljiv­ije ponude top stručnjaci­ma i znanstveni­cima, ali to je smanjilo brojnost startupa i time brojnost radnih mjesta koja oni nude.

Negativno je na brojnost startupa utjecala i činjenica da su investitor­i promijenil­i taktiku i umjesto na jednog konja u tržišnoj utrci, klade se na sve pomalo. Kao primjer se navodi investicij­ska tvrtka Berkshire Hathaway, koja ima udio u svih pet najvećih zračnih kompanija u SAD-u. Nema favorita. Usto, padaju i investicij­e koje rade korporacij­e pa time nestaju potrebe za poslovima koje bi startupi nudili. Čimbenika koji utječu ima još mnogo. No, najzanimlj­ivije je da se iz Brookingso­vog izvještaja jasno može iščitati da je to regionalno specifična priča.

Primjerice Kinezi, koji mnogo ulažu u razvoj vlastite startup scene, imaju trenutač- no potpuno suprotne trendove od američkih. Drugim riječima, Brookings pruža vrelo korisnih informacij­a o tome što u Hrvatskoj ne bi trebali raditi dok slijedimo američki model, ako dugoročno želimo jačati vlastiti startup ekosustav.

LJUDE SE PLJAČKA DA BI SE NAMIRILE ODREĐENE PRIVILEGIR­ANE SKUPINE Korisnik VasIsusK o visokim cijenama hrane u Hrvatskoj

PRIJE SU U SVIM INDUSTRIJA­MA U SAD-U STARTUPI ČINILI IZMEĐU 10 I 20 POSTO POSLOVNIH SUBJEKATA, A SADA SAMO ČETIRI DO DEVET POSTO

PREMA BROOKINGSO­VOM PROJEKTU HAMILTON OD 1979. DO 2014. GODINE U SAD-U JE BROJ STARTUPA U SVIM INDUSTRIJA­MA ZNAČAJNO PAO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia