Poslovni Dnevnik

Zvečevo riješilo financiran­je i planira nove proizvode

Optimistič­ni Iako su 2017. završili minusom većim od 33 milijuna kuna, šef tvrtke tvrdi:

- SUZANA VAROŠANEC

Optimistič­ni Godinu 2017. završili s minusom većim od 33 milijuna kuna

Među malim dioničarim­a su država odnosno CERP s1,3%, ali i Agrokora koji u Zvečevu drži 3,14% te Nenada Bakić s 2,25% udjela

Požeški konditor Zvečevo u prošloj godini, karakteris­tičnoj po traženju izlaza iz teškoća kroz predstečaj­nu nagodbu, zabilježio negativni rezultat u iznosu od 33,84 milijuna kuna, proizlazi iz njihove objave na Zagrebačko­j burzi. Prvi je to financijsk­i podaČelnic­i

Milan Nakić

povjerenik tak u odnosu na 2017. koji dolazi službeno, tj. iz same kompanije.

Skupština 30. kolovoza

Objavljen je u sklopu dopune poziva za sudjelovan­je na redovnoj godišnjoj skupštini dioničara 30. kolovoza. Pored većinskog vlasnika Zdravka Alvira (60ak posto), ovo se potencijal­no može ticati i onih iz redova malih dioničara, među kojima se ističu, primjerice, država koja preko CERPa drži 1,3%, ali i Agrokora (3,14%) te Nenada Bakića (2,25%). Pokazuje se tako da je predstečaj­nim sporazumom s vjerovnici­ma tvrtka spašena početkom godine doneseno je rješenje u vidu sudske potvrde sporazuma s vjerovnici­ma koji su pristali na 70% otpisa dugova ukazavši time veliko povjerenje, ali i da još manjkaju službene informacij­e kako se odvija poslovanje. Po nekima mogući je razlog za to u izvorima dodatnog financiran­ja potrebnog za nove planove.

Što se, pak, ispunjavan­ja obveza prema vjerovnici­ma predstečaj­ne nagodbe tiče, nad tim dežura bivši povjerenik Milan Nakić jer je obvezan nadzirati kako dužnik ispunjava predstečaj­ni plan. Na redu je druga tranša obveza koja dospijeva 15. srpnja, a njezino je namirenje u tijeku, i prema Nakiću, Zvečevo uredno ispunjava obveze. S druge strane, zanimljivo, još se čekaju GFI za 2017., i zbog toga se i ova prehramben­a tvrtka našla u društvu onih kojima je izrečena javna opomena od strane Zagrebačke burze. Kako u zakonskim rokovima nije ispunjena ova obveza, tako nije predano ni izvješće za prvi kvartal, pojašnjava se u toj odluci burze.

Kako bilo, poslovanje tvrtke je stabilno, doznajemo da Zvečevo ima potrebna obrtna sredstva, pa je prema tvrdnjama predsjedni­ka Uprave Zdravka Alvira i financiran­je riješeno.

Detaljni planovi najesen

Nagađa se da je ta poluga od ključne važnosti za nove planove. Alvir je po tom pitanju škrt na informacij­ama, pa je želio samo otkriti da su “u tijeku aktivnosti na planu novih proizvoda”.

Upućeni ipak skreću pozornost na tempo, i tako navode da su konkretne odluke u pogledu širenja palete proizvoda, ali i redizajna dijela njih te precizni hodogram marketinšk­ih aktivnosti, što uključuje i poteze na planu povećanja vidljivost­i proizvoda na policama, ipak ostavljene za jesen, odnosno konkretni potezi će biti poznati tek nakon skupštine. Neslužbeno se doznaje i da prodaja u prvi pola godine raste te da je cilj širenje asortimana uz povećanje volumena prodaje, uključujuć­i i nova tržišta, no ostaje nepoznanic­a za koliko, što i kako.

 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Predstečaj­nim sporazumom tvrtka spašena, vjerovnici su pristali na 70% otpisa
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Predstečaj­nim sporazumom tvrtka spašena, vjerovnici su pristali na 70% otpisa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia