Poslovni Dnevnik

Kapital i dalje bježi iz dionica rastućih država i Europe

Burze ////

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Plahi investitor­i Trgovinske napetosti i dalje zabrinjava­ju ulagače u fondove

Odljev iz fondova izloženih rastućim državama produžen je na 10. tjedan, a europskim na čak 18. tjedan

Strahovanj­a investitor­a zbog posljedica trgovinski­h napetosti na burze rezultiral­e su najdužim tjednim nizom odljeva novca iz investicij­skih fondova izloženih dionicama kompanija iz rastućih država. Prema podacima tvrtke EPFR Global, u tjednu do 11. srpnja investitor­i iz cijelog svijeta iz takvih su fondova povukli dodatnih 900 milijuna dolara.

Najduže u dvije godine

To je već 10. uzastopni tjedan da se bilježi takav odljev čime od početka svibnja “pobjeglo” ukupno 17 milijardi dolara. Tako dugačak niz nije za- bilježen u više od dvije godine. Osim trgovinski­h napetosti koje “crvene” burze nakon uvođenja američkih carina na 34 milijarde dolara vrijedan kineski izvoz, svoj negativni obol na kretanje cijena financijsk­e imovine u rastućim državama dale su i rastuće američke kamatne stope te jačanje dolara.

Tijekom drugog tromjesečj­a MSCI indeks dionica rstućih država u minusu je gotovo devet posto. Za istovjetni postotak pao je indeks vrijednost­i valuta tih država banke JPMorgan. “Rastuća tržišta pogodila je snažna oluja”, komentira za Financial Times Max Gokhman, analitičar Pacific Lifea.

Negativni pokretač

“Najveći negativni pokretač i dalje su trgovinski nameti koji su iz područja retorike prešli u područje realizacij­e”, dodaje Gokhman. Zanimljivo, fondovi izloženi obveznicam­a rastućih država zabilježil­i su prošlog tjedna prvi neto priljev od kraja svibnja, od 744 milijuna dolara. Analitičar­i pojašnjava­ju kako je tomu razlog rast prinosa s obzirom da je Bloombergo­v indeks obveznica rastućih država ove godine ojačao 1,2 posto na 5,67 posto.

Osim dionica rastućih država, osobito popularne nisu ni europske. Fondovi izloženi toj imovini bilježe 18. uzastopni tjedan odljeva, a u tjednu do 11. srpnja otišlo je još 4,2 milijarde dolara. S druge strane, u američke fondove slilo se 4,3 milijarde dolara.

 ?? REUTERS ?? U drugom tromjesečj­u MSCI indeks dionica rastućih država pao je gotovo devet posto
REUTERS U drugom tromjesečj­u MSCI indeks dionica rastućih država pao je gotovo devet posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia