Poslovni Dnevnik

Ridecar ulazi na taksi tržište, bazirat će se na e-vozilima

Rent-a-car tvrtka dosad u flotu uložila 120 milijuna kuna, do jeseni će još 25

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Do kraja 2018. u taksi floti ćemo imati 30-ak e-auta, a plan je da u konačnici gotovo posve izbacimo ‘klasična’, kaže Marijan Babić

Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu je uvelike modernizir­ao ovaj sektor u Hrvatskoj te omogućio mnogim novim igračima da se pojave na tržištu. Iako je zakon, prije svega, morao biti donesen da bi se uredio položaj Ubera, s kojim su taksi udruženja bila u otvorenom ratu, a nije nedostajal­o ni fizičkih sukoba, nova regulativa je omogućila da taksi usluga postane puno kvalitetni­ja, dostupnija, a u pravilu i jeftinija. No, dodatna je novost da će mnoge tvrtke u cestovnom prijevozu putnika moći dinamičnij­e organizira­ti svoje poslovanje.

Jedna od njih je i Ridecar, rent-a-car tvrtka koju je osnovao Marijan Babić. Oni u floti trenutno imaju oko 1400 vozila – kroz modele kratkoročn­og i dugoročnog najma te usluge najma vozila s vozačem, a od jeseni pokreću i taksi uslugu koja će u prvo vrijeme imati 100tinjak vozila. Dosad su u flotu uložili oko 120 milijuna kuna, a u taksi biznis planiraju još 25 milijuna. Ono što bi ovog taksi operatera trebalo odvajati od konkurenci­je je to što će se bazirati na električni­m vozilima.

“Već do kraja godine u taksi floti ćemo imati 30ak električni­h automobila, a u konačnici je plan da gotovo u potpunosti izbacimo vozila na fosilna goriva. Naravno, mali dio ćemo morati zadržati jer dio premium korisnika traži konkretne tipove vozila, kojih zasad nema u električno­j verziji”, pojašnjava Babić. Kaže da se na iskorak u taksi segment odlučio nakon promjena Zakona o cestovnom prometu koji im je dao više prostora, ali ii dokinuo jednu njihovu profitabil­nu uslugu – najam vozila s vozačem.

“Na zahtjev naših partnera, uglavnom britanskih agencija, imali smo u ponudi iznajmljiv­anje automobila u paketu s vozačem. Plan je u početku bio da imamo oko 1000 narudžbi po sezoni, no već se lani to popelo na 6000 da bi ove godine došlo do nevjerojat­nih 25.000. To je usluga koja se traži, no kako su po toj osnovi radili i Uber vozači, bilo je nužno da se regulira i sad je moguće ovakav posao raditi samo kroz iznajmljiv­anje limuzina, gdje se zna koji tipovi automobila mogu ući u ovaj segment, a isto tako se faktura može izdati samo hotelu ili turističko­j agenciji. Svi ostali su morali ući u okvire taksi standarda”, govori Babić o razlozima zašto su se odlučili na pokretanje i taksi biznisa. Dodaje da novi zakon generalno smatra pozitivnim jer je otvorio i uredio tržište te da na njega prigovora mogu imati samo dosadašnji monopolist­i.

Posebno mu se sviđaju odredbe preuzete iz Zapadne regulative, a koje omogućuju brze promjene namjene i brojnosti flota, bilo one rent-a-car ili taksi, te je potrebno samo o tome obavijesti­ti regulatora osam dana poslije promjena koje tvrtka želi napraviti. Raidcaru će to pomoći tako da će dio svoje rentacar flote moći nakon završetka ljetne turističke sezone prebaciti iz rent-a-cara u taksi te tako zadržati veći dio flote u posjedu tvrtke.

TAKSI USLUGU POKRENUT ĆE NA JESEN I U STARTU IMATI OKO 100 VOZILA

Zasad ne očekuje da će njegovim putem krenuti i druga rentacar konkurenci­ja, no svjestan je da će dobru praksu uvijek netko pokušati kopirati i iskoristit­i na vlastitom poslovnom modelu.

Na hrvatskom tržištu trenutno djeluje 16 velikih rentacar poduzeća te nepoznati broj manjih – jer mnoge tvrtke u popisu svojih djelatnost­i imaju, između ostalog, i uslugu iznajmljiv­anja vozila te je prema potrebi i pružaju. Direktor i vlasnik Ridecara procjenjuj­e da se u sezoni u rentacar flotama nađe i do 25 tisuća automobila. Njegova tvrtka ima 55 stalno zaposlenih uz dodatnih 100tinjak sezonaca tijekom ljetnih mjeseci kad je posla najviše. Njegova flota je stacionira­na na svim hrvatskim međunarodn­im aerodromim­a, osim Osijeka, a posluje i na Zračnoj luci Ljubljana.

Iako na domaćem taksi tržištu postoji oko 35004000 taksi vozila, ne smatra da je ono zasićeno jer se sve više građana vozi ovim prijevozom, a turistički rast bilježi i dalje nevjerojat­ne brojke.

“Naši glavni korisnici, trenutno u rentacaru, a uskoro i s taksi prijevozom, su turisti koji su zračnim putem došli u Hrvatsku. Zadnjih godina bilježimo konstantno 15postotni rast njihova dolazaka te je za očekivati da će njihov broj s nekih 810 milijuna ove godine, za pet godina dosegnuti 15 milijuna. To je velika prilika za velike poslove”, kazao je Babić koji je karijeru započeo u Hertzu, a nakon toga sudjelovao u osnivanju Oryx i Avant rentacara da bi se posljednje dvije godine posvetio vlastitom biznisu.

Inače, taksi tržište posljednji­h mjeseci doživljava veliku transforma­ciju s ukidanjem monopola gradskih taksi udruženja te širenja taksi tvrtki i Uber sustava. Najveći igrači na tržištu, tvrtke poput Eko taxija i Cammea, najavljuju veliku ekspanziju po Hrvatskoj, a i u regiji. S druge strane, Uber se institucio­nalizirate se, od oko 2000 procijenje­nih povremenih njihovih taksija u prethodnom razdoblju, njihov broj sada prepolovio, ali uz višu kvalitetu usluge i bolju institucio­nalnu kontrolu.

Eko taxi je najavio ulaganje 15 milijuna kuna u širenje diljem Hrvatske te udvostruče­nje flote na 300tinjak vozila i 500tinjak vozača. Planiraju franšizom i u regiju. Cammeo je pak, nakon Slovenije gdje su prisutni u Ljubljani i Mariboru, odlučio krenuti i u Beograd gdje će investirat­i pet milijuna eura u taksi biznis, a u prvo vrijeme, kroz tri mjeseca, bi krenuli sa 100 taksi vozila i 200 vozača. Iz Cammea ističu da Zagreb nije iskoristio još sve svoje potencijal­e za taksi prijevoz, a to ilustriraj­u činjenicom da je Beograd, koji je duplo veći od Zagreba, ima izdanih 7000 taksi licenci, a naš glavni grad svega 1200. Procjene su da bi Hrvatskoj trebalo oko 9000 taksi vozila.

RIDECAR IMA 55 STALNO ZAPOSLENIH UZ 100-TINJAK

SEZONACA TIJEKOM LJETNIH MJESECI KAD JE POSLA NAJVIŠE. STACIONIRA­NI SU NA SVIM DOMAĆIM AERODROMIM­A OSIM OSIJEKA

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Vlasnik Ridecara Marijan Babić
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Vlasnik Ridecara Marijan Babić
 ?? G. JELAVIĆ/PIXSELL ?? Turisti su glavni korisnici rent-a-car i taksi usluga
G. JELAVIĆ/PIXSELL Turisti su glavni korisnici rent-a-car i taksi usluga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia