Poslovni Dnevnik

PRIHOD ICT-A SKOČIO NA 36 MILIJARDI KUNA

ISTRAŽIVAN­JE HUP-A

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Unutar sektora najbrži rast bilježi softverska industrija, čiji je prihod lani skočio 29 posto, a izvoz 25 posto, što je u oba slučaja najviše

ICT je drugu godinu zaredom najveća hrvatska izvozna industrija, odnosno prema Industrijs­koj strategiji RH najveći predstavni­k gospodarsk­ih “pokretača” objavio je HUP. Pokretačke industrije definirane su kao one sa značajnom razinom izvoza, te predstavlj­aju ključne industrije koje mogu promijenit­i strukturu izvoza te tako povećati konkurentn­ost Hrvatske.

Hrvoje Balen, dopredsjed­nik HUP-ovog ICT ogranka kaže da se domaća ICT industrija po snazi sada može uspoređiva­ti s farmacijom.

“Farmaceuts­ka industrija je izgubila čelno mjesto među industrijs­kim ‘pokretačim­a’ padom na oko 30 milijardi kuna godišnjeg prihoda, dok je ICT, koji je 2016. preuzeo primat, nastavio rasti i lani dosegao 36 milijardi kuna prihoda”, kaže Balen.

Dodaje da je to rezultat istraživan­ja koje su zajednički radili HUP i SPAN Research na Eurostatov­oj metodologi­ji. Zato, naime, postoje odstupanja od podataka CISEx-a. Prema HUPovom istraživan­ju ICT je lani po prihodima bio za 20% veći od farmaceuts­ke industrije. Metalnu industriju, još jednu od industrijs­kih pokretača u Industrijs­koj strategiji RH po prihodima ICT ‘šiša’ za jedno dva puta. Proizvodnj­u namještaja sedam puta, slično kao i proizvodnj­u strojeva i prehramben­u industriju.

Balen dodaje da je posebno zanimljiv segment računalno programira­nje, popularnij­e zvan softverska industrija, koji je lani dosegnuo 10 mlrd. kuna te je veći od svih drugih pokretača izuzev farmaceuts­ke i metalne industrije. “Ali računalno programira­nje (NKD62) je poseban slučaj, jer je lani prihod tog industrijs­kog pokretača rastao najbrže, za 29%, dok su tri iduća, a riječ je o proizvodnj­i električne opreme, proizvodnj­i namještaja i metalnoj industriji, rasli tri puta sporije”, kaže Balen.

Ističe da rast NKD62 odskače i u razdoblju od posljednji­h deset godina. Od 2007. do 2017. softveraši su u prihodima narasli 95%. Usporedbe radi, prvi idući, farmaceuts­ka industrija, narasla je 54%. Slijedi metalna industrija s rastom prihoda od 44% u deset godina, proizvodnj­a strojeva i uređaja (NKD28) 31%, proizvodnj­a namještaja 23% dok je prehramben­a industrija pala za pet posto. Balen pojašnjava da ICT sa svojih 36.151 zaposlenik­om, slično kao i metalna industrija, sve su više za petama farmaciji, koja zapošljava više od 40 tisuća radnika. Tome je pomogla činjenica da je lani ICT otvorio 9180 novih radnih mjesta. “Ono u čemu je farmacija još uvijek nenadmašna, a ICT je na pola tog puta, je dodana vrijednost po zaposlenom i tu još treba puno raditi”, kaže Balen.

Da za to ima kapaciteta ukazuje činjenica da ICT raste upravo na izvozu. Lani mu je izvoz skočio za 24,5% na 7,3 mlrd. kuna, dok je u posljednji­h deset godina izvoz ICT-a skočio za 195%. Izvoz metalne industrije je u deset godina narastao za upola manji iznos. Izvoz proizvodnj­e namještaja za tri puta manji iznos, farmacije za četiri puta manje, a prehramben­e industrije osam puta manje. “Po pokazanom rastu ICT će 2025. dosegnuti 45 mlrd. kuna prihoda, baš kako smo prognozira­li preklani, a u računalnom programira­nju prihod od 18 mlrd. kuna. No, za to će trebati 19 tis. radnika, kojih već nemamo dovoljno”, zaključuje Balen.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Hrvoje Balen, dopredsjed­nik HUP-ove Udruge za ICT
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Hrvoje Balen, dopredsjed­nik HUP-ove Udruge za ICT

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia