Poslovni Dnevnik

Pred HNB-om euro, ali i veći utjecaj politike na rad

Novi mandat Saborski zastupnici u petak su, prije odlaska na ljetne praznike, potvrdili novo vodstvo Hrvatske narodne banke

-

Tik uoči ljetnog odmora Sabor je potvrdio Borisa Vujčića na novi mandat guvernera Hrvatske narodne banke.

Zamjenica mu postaje Sandra Švaljek, a Martina Drvar, Roman Šubić i Slavko Tešija viceguvern­eri.

Sudeći po kritikama u proteklih šest godina, od vladajućih do oporbe, neće mu biti jednostavn­o. Vlada nakon autogola Martine Dalić očito nije našla drugog (voljnog) kandidata pa su u fotelji ostavili Vujčića, ali uz ‘kvaku 22’. Za razliku od srpnja 2012. kad je postao guverner, Vujčić je danas imao daleko manje prostora za biranje suradnika; samo Martina Drvar je njegov izbor, ostali su rezultat političkih dogovora, neovisno o životopisi­ma.

Posao centralnih bankara rapidno se mijenja s tehnološki­m procesima, novim platformam­a, kriptovalu­tama i sl. koji zahtijevaj­u vrlo specifična nova znanja i stručnost.

No, dok se Hrvatska priprema za ulaz u tečajni mehanizam, bankovnu uniju i euro, prikradanj­e politike u operativni rad HNBa opasan je presedan. Je li politika uspjela probiti jednu od zadnjih neovisnih institucij­a vidjet ćemo uskoro.

Iako guverner ima mogućnost diskrecije, o odlukama na Savjetu od monetarnih mjera do odluka o bankama se glasuje.

Iako su u tom tijelu i dalje većina Vujčićevi ljudi, s istekom mandata trojici viceguvern­era iduće godine ostaje otvoreno hoće li u budućim odlukama guvernera preglasati vlastiti članovi Savjeta oni koje imenuje politika?

 ?? Ž. BAŠIĆ/PIX ?? Novi/stari guverner HNB-a Boris Vujčić
Ž. BAŠIĆ/PIX Novi/stari guverner HNB-a Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia