Poslovni Dnevnik

I hrvatski znanstveni­ci pomogli otkriti izvor zraka najviših energija

Brže od CERN-a Revolucion­arni doseg triju kolaboraci­ja

-

Tri međunarodn­e znanstvene kolaboraci­je IceCube, Ferm-LAT te MAGIC u kojoj djeluju hrvatski znanstveni­ci Nikola Godinović, Damir Lelas, Ivica Puljak i Darko Zarić u sjedištu National Scenice Foundation­a u Washington­u objavile su da je prvi put identifici­ran izvor kozmičkih zraka koji protone ubrzava do razine tisuće puta veće od energija koje se postižu u najsnažnij­em akcelerato­ru na svijetu, CERN-ovu LHC-u u Švicarskoj.

U sklopu istraživan­ja koje je dovelo do revolucion­arne spoznaje dva su 17-metarska teleskopa kolaboraci­je MAGIC smještena na kanarskom otoku La Palmi kako bi tragali za izvorima koji emitiraju svjetlo najviših energija ili gama zrakama i upravo su oni detektiral­i emisiju tih zraka s vrlo visokim energijama. “Detekcija svih mogućih glasnika poput fotona, neutrino i gravitacij­skih valova emitiranih iz kozmičkih akcelerato­ra omogućuje nam studiranja fizikalnih procesa na energijama koje ne možemo ostvariti u laboratori­jima”, priopćili su znanstveni­ci u petak, dodavši i da su središta galaksija i supermasiv­na crna rupa kandidati za najizgledn­ije kozmičke akcelerato­re.

Hrvatski tim znanstveni­ka iz Rijeke, Zagreba i Osijeka na ovom projektu predvodi Nikola Godinović sa splitskog Fakulteta elektroteh­nike, strojarstv­a i brodogradn­je, naveli su s tog fakulteta.

Zaduženi su za dnevnu kontrolu kvalitete prikupljen­ih podataka i procjenu cjelokupne funkcional­nosti teleskopa i pomoćnih sustava te za organizaci­ju, sigurnost i kvalitetu opažanja teleskopim­a MAGIC. Novo je otkriće, k tome, objavljeno i u prestižnom znanstveno­m časopisu Science.

 ??  ?? Teleskop na La Palmi detektirao emisiju zraka vrlo visokih energija
Teleskop na La Palmi detektirao emisiju zraka vrlo visokih energija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia