Poslovni Dnevnik

Vjerovnik ima pravo naplate iz založene stvari, ali ograničeno

Sudska praksa Potraživan­je Založno pravo tuženika u ovom slučaju upisano je u javnoj knjizi, tj. zemljišnim knjigama

- MIĆO LJUBENKO mico.ljubenko@gmail.com

Vrhovni sud RH je u odluci Rev 1464/15 zauzeo stav povodom izvanredne revizije koja je bila uložena povodom više pitanja između ostaloga i da li založni vjerovnik čije je pravo zaloga upisano u zemljišnoj knjizi iz založene stvari ima pravo namiriti svoje potraživan­je iako bi prema odredbama Zakona o obveznim odnosima eventualno nastupila zastara potraživan­ja.

Za odgovor na postavljen­a pravna pitanja zbog kojih je podnesena revizija mjerodavna je odredba čl. 368. st. 1. ZOO prema kojoj, kada protekne vrijeme zastare, vjerovnik čije je potraživan­je osigurano zalogom ili hipotekom može se namiriti samo iz opterećene stvari ako je drži u rukama ili ako je njegovo pravo upisano u javnoj knjizi.

Dospijevan­jem cjelokupno­g neplaćenog kredita na naplatu, tražbina tuženika više nema karakter povremenog potraživan­ja pa se u odnosu na glavnicu duga ne može primijenit­i odredba čl. 368. st. 2 ZOO pa tako niti zastarni rok iz čl. 372. st. 1 ZOO nego opći zastarni rok predviđen odredbom čl. 371. ZOO. Zastarni rok teče od dana dospijeća navedenog potraživan­ja iz ugovora o kreditu.

Budući da je založno pravo tuženika upisano u javnoj knjizi tj. u zemljišnim knjigama, proizlazi da se vjerovnik, ovdje tuženik, ima pravo namiriti iz založene stvari čak i kada je tražbina zastarjela, ali u opsegu koji isključuje zastarjela potraživan­ja kamata i drugih povremenih davanja (čl. 368. st. 2. ZOO).

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia