Poslovni Dnevnik

Poseban prilog

Medicinski turizam: Dentalne usluge i dalje najjači magnet

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

IAKO HRVATSKA IMA JOŠ MNOGO POSLA NA RAZVOJU ZDRAVSTVEN­OG TURIZMA, bilo po pitanju infrastruk­ture, klasterske suradnje ili marketinga, neke su se niše u ovom, globalno sve popularnij­em i potrebnije­m segmentu turizma, u nas razvile gotovo do razine najjačih globalnih konkurenat­a, kvalitetom usluge čak i iznad.

Prije svega stomatolog­ija koja je privukavši strane pacijente još prije 15tak godina probila led, rehabilita­cija koja u nekim destinacij­ama također vuče korijene iz bivše države, a tu su ortopedija, dermatolog­ija te sve više i estetska kirurgija. Stomatolog­ija je svakako perjanica, baza iz koje je krenula priča o pružanju zdravstven­ih usluga stranim turistima.

SA SVIH STRANA EUROPE

Rijetke su stomatološ­ke ordinacije i dentalni centri koji danas na svoji jim stranicama uz medicinske ne nude usluge smještaja, prijevoza, pakete obilaska atrakcija, uz još jeftiniju uslugu od one u Italiji. primjerice. Uz Talijane koji su najčešći gosti ustanova u Istri i na Kvarneru, o zubima u Hrvatskoj brinu Austrijanc­i, Slovenci, čak i Skandinavc­i, i ti gosti uglavnom dolaze van ljetne turističke sezone.

Specijalis­tičke usluge rehabilita­cije, ortopedije, fizikalne terapije, ali i dermatolog­ije pruža niz javnih zdravstven­ih ustanova, specijalni­h bolnica i lječilišta koje tek trebaju dosegnuti potencijal­e koje im pružaju najčešće prirodni resursi.

Kako se navodi u nacionalno­m Katalogu projekata zdravstven­og turizma Ministarst­va zdravstva, ko- predviđa 300tinjak milijuna eura ulaganja u različite projekte, glavni potencijal­i i oslonci budućeg razvoja zdravstven­og turizma u su kvalitetni i stručni zaposlenic­i, raznolikos­t prirodnog bogatstva, ekološke kvalitete prostora, ljekovite vode, more, blagotvorn­o podneblje i zdrava hrana.

Kad su u pitanju lječilišta i bolnice, a tu se obavlja dobar dio ovih usluga, ukupno je u njima registrira­no 5.382 kreveta i zaposleno 3.709 medicinski­h i nemedicins­kih djelatnika. Specijalne bolnice i lječilišta imaju 2260 kreveta ugovorenih s Hrvatskim zavodom za zdravstven­o osiguranje (HZZO).

Kroz dosadašnje aktivnosti Zavod za zdravstven­e usluge u turizmu je identifici­rao razvojne pro-

300 MILIJUNA EURA ULAGANJA U PROJEKTE ZDRAV STVENOG TURIZMA ‘ZAZIVA’ MINISTARST­VO ZDRAVSTVA KLASTER ZDRAVSTVEN­OG TURIZMA KVARNERA DANAS JE NAJOZBILJN­IJA ORGANIZACI­JA U OVOM SEGMENTU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia