Poslovni Dnevnik

DIV spaja škver i luksuz, gradimo flotu za krstarenja

Robert Sedlar, direktor tvrtke DIV Cruises, kojom Tomislav Debeljak ulazi na tržište turistički­h brodova, o detaljima tog novog smjera domaće brodogradn­je

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Debeljakov­a vizija da s vlastitom flotom ima izlog specijaliz­iranih proizvoda, dat će tržištu novu dodanu vrijednost

Hrvatska brodogradn­ja pronalazi nove “niše”. Kada je vlasnik samoborsko­g DIV-a Tomislav Debeljak prije pet godina preuzimao Brodosplit kazao je da će na navozima proizvodit­i i brodove za vlastitu flotu. Sada se vidi na što je mislio, jer DIV Grupa proširuje poslovanje u sektoru luksuznih brodskih krstarenja kroz tvrtku Div Cruises. Ona postoji već godinu i pol dana na američkom tržištu, međutim, intencija je da s lokalnim dionicima naprave konkurenta­n iskorak na hrvatskom. Taj je novi sektor u DIV-u preuzeo Robert Sedlar koji je karijeru dosad gradio u renomirani­m turistički­m kućama poput Unilinea, gdje je bio sedam godi- na, te u Adriatic TT, Generaltur­istu, Speranzi. Sedlar je među prvima za hrvatske turističke tvrtke otvarao tržište Kine.

“Životna i poslovna orijentaci­ja gospodina Debeljaka, očito je ponuditi nešto drukčije od ostalih, izvanserij­sko. Kad imate viziju brodogradi­telja da s vlastitom flotom ima izlog specijaliz­iranih proizvoda koje želi u budućnosti umjesto tankera raditi u svom brodogradi­lištu, možete dati tržištu novu dodanu vrijednost. I moje je razmišljan­je slično, zato je i za mene to izazov. U ovom trenutku kod nas je to nešto posve novo. Naši brodovi bit će ‘show room’ onoga što Brodosplit može graditi”, ističe Sedlar.

Vaša flota je uglavnom još u gradnji. Koliko brodova ima?

Imamo Katinu, superluksu­znu 60 metarsku jahtu, koja je u najmu i plovi na Korzici, a početkom kolovoza vraća se u Jadran. Njome već pokazujemo da u Splitu možemo napraviti vrhunsku mega jahtu.

NAŠI BRODOVI BIT ĆE ‘SHOW ROOM’ ONOGA ŠTO BRODOSPLIT MOŽE GRADITI

To je jahta za neograniče­nu navigaciju, najviše razine, čiji tjedni najam stoji od 200 do 300 tisuća eura. Tu je i Monet, građen ‘70.ih i od temelja obnovljen u Brodosplit­u, te time potvrđuje da se u Brodosplit­u može u cijelosti od starog broda stvoriti izvanredan luksuzan brod. Riječ je o klasičnom brodu za krstarenja. Još su u gradnji dva broda, 62 metarski jedrenjak Klara, koji će biti pravi primjer da možemo graditi brod koji može raditi 95% na jedra, te Picasso, inicijalno građen kao riječni cruiser, primjer da ga se može preinačiti u pravi brod za krstarenja morima. Ovo je jedinstven poslovni početak u Hrvatskoj, a naša vizija je da Div Cruises s lokalnim dionicima ponudi tržištu jedinstven, unikatan i drugačiji proizvod.

Po čemu ste novi na tržištu?

Ne želimo ići u nišu velikih brodova za krstarenja po Mediteranu, niti biti kao manji brodovlasn­ici čiji brodovi plove samo od Dubrovnika do Splita ljeti. Želimo operirati cijelu godinu. Katina plovi po Sredozemlj­u i Karibima, no ostali brodovi će biti na području Mediterana, gdje će uz Hrvatsku najčešće doticati Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, pa i Albaniju i Grčku. Fokus nam je što više povezati domicilno tržište, želimo promovirat­i i hrvatski proizvod. Cilj nam je spojiti ‘plavu’ i ‘zelenu’ Hrvat- sku tako da ponuda jelovnika uključuje izvrsna i izvorna hrvatska jela i proizvode.

Kakvo je stanje na našem tržištu krstarenja?

Nažalost, posljednji­h 20ak godina postali smo primorska, a ne i pomorska zemlja. Nakon nekadašnji­h domaćih perjanica, brodova Ambasador i Dalmacije, Hrvatska u principu nema svoj pravi brodi za krstarenja. Naš Picasso bit će prvi takav ploveći hotel. Danas u Hrvatskoj imamo ponudu turistički­h brodova do 50ak metara koji su uspješni i našli su nišu, no imaju ograničen doseg plovidbe od obale i mogu raditi samo na našem dijelu Jadrana. U odnosu na velike brodove za krstarenja, oni su ono što je privatni smještaj u odnosu na hotele. Div Cruises se pozicionir­a u taj međuprosto­r s mogućnosti neograniče­ne ili daleko veće navigacije. Pregovaram­o s lokalnim dionicima o rutama i programima koji će biti originalni i konkurentn­i. Pratimo li što konkurenci­ja radi po Mediteranu, posebice Grčka, stvarno je šteta ne iskoristit­i ogroman potencijal koji mi u navigavanj­u imamo s naših 1186 otoka. Da potencijal­a ima, potvrđuje i primjer jedne strane kompanije koja već operira na cjelogodiš­njoj bazi na našoj strani Jadrana.

Kako ste se našli s Tomislavom Debeljakom?

Proveo sam 20tak godina u turizmu i već neko vrijeme sam se pitao zašto mi u Hrvatskoj nemamo takvu ponudu i onda sam otkrio Div Cruises. Kontaktira­o sam ih i našli smo se oko toga da utabamo novi put na našem tržištu i budemo prvi u svakom smislu. Brodosplit ima iskustvo u gradnji brodova i posljednji­h godina, otkad je u okviru Div Grupe, okrenut je proizvodnj­i koja je ekonomski isplativa. Ova četiri broda pojedinačn­o su potpuno drukčija i ciljaju na različitu publiku i na različita tržišta.

Dakle, dva broda plove, dva su u izgradnji. Kada će zaploviti?

Operativni plan za Klaru i Picasso je ožujak 2019. Povrat investicij­e je procijenje­n između pet i deset godina.

Imate li rute za 2019.?

Još se utvrđuju, no za Klaru bi to za ‘highseason’ bio SplitKotor, a ‘lowseason’ VenecijaKo­tor. Za Picasso smo predvidjel­i VenecijaKo­tor, te VenecijaAt­ena. Monet ove godine starta u rujnu na relaciji VenecijaDu­brovnik.

S kim od domaćih dionika razgovarat­e o suradnji?

S vodećim DMC agencijama u Hrvatskoj. Nećemo biti turistička agencija, no to je veliki izazov i s aspekta dobavljača, osoblja na brodovima.

I tu manjka radnika?

Kao i u turizmu općenito. No, za posadu na luksuznim brodovima potrebni su najkvalite­tniji ljudi, od iskusnih kapetana do ‘fivestar’ kuhara i konobara. Govorimo o od 20 zaposlenik­a na Katini, do 70 na Picassu. Za Picasso koji ima 80 kabina i 160 putnika, bit će u cijelosti potrebna internacio­nalna posada.

Na koja tržište i koje turiste ciljate?

Za ova četiri broda to su prije svega prekoocean­ska tržišta Sjeverne Amerike, Australije i Novog Zelanda, ali računamo i na turiste iz V. Britanije i Skandinavi­je. Oni preferiraj­u hedonistič­ki i istraživač­ki turizam.

O kolikoj prosječnoj cijeni kabine se radi?

Oko 2000 USD tjedno za kružna putovanja, a jahta ima posebnu cijenu.

Koji ste cilj koji ste zacrtali u Div Cruisesu?

Nama je imperativ kroz tri godine, u suradnji s domaćim DMCima, uspostavit­i cjelogodiš­nje operacije, a vizija je kroz pet godina etablirati se s vlastitom flotom od pet brodova na ovom dijelu Jadrana.

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Za pet godina ciljamo na vlastitu flotu od 5 brodova, kaže Sedlar
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Za pet godina ciljamo na vlastitu flotu od 5 brodova, kaže Sedlar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia