Poslovni Dnevnik

Poduzeća za investicij­e najviše traže devizne kredite

Plasmani banaka korporativ­nom sektoru premašili 65 milijardi kuna

-

Oporavak Plasmani banaka korporativ­nom sektoru premašili 65 mlrd. kuna

Nastavak ekonomskog rasta i investicij­a uz pad kamatnih stopa mogao bi pridonijet­i povećanju kreditiran­ja

Ukupni krediti hrvatskim poduzećima za obrtna sredstva i investicij­e krajem svibnja premašili su 65 milijardi kuna, što je za 386 milijuna ili 0,6 posto više nego godinu dana prije. Time je prekinut višegodišn­ji negativni niz koji je gotovo neprekidno trajao od polovice 2012., navodi se u novoj analizi Raiffeisen­bank Austria (RBA).

Podržavaju rast

“Rast na godišnjoj razini prvenstven­o je podržan rastom iznosa deviznih kredita poduzećima koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 65,8 posto”, navode analitičar­i RBA u osvrtu na nedavno objavljene po- datke Hrvatske narodne banke (HNB). Tako je iznos ukupnih deviznih kredita poduzećima na kraju svibnja dosegnuo 42,8 milijardi kuna, 3,9 posto više nego godinu dana prije, što predstavlj­a rast na godišnjoj razini već 11. mjesec zaredom.

S druge strane, kunski krediti nefinancij­skim trgovačkim društvima u svibnju su na godišnjoj razini pali za 5,3 posto, na 22,2 milijarde kuna, čime je nastav- ljen negativni trend koji traje od travnja 2017., navodi se u analizi, objavljeno­j u petak.

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicij­e su na kraju svibnja iznosili 31,4 milijarde kuna, što je 1,4 posto više nego godinu dana prije.

Novca ima dovoljno

S druge strane, krediti za obrtna sredstva pali su na godišnjoj razini šesti mjesec zaredom, za 0,2 posto, na 33,7 milijardi kuna. “S obzirom na očekivani nastavak povoljnih gospodarsk­ih kretanja i oporavak investicij­a, očekujemo i oporavak potražnje za kreditima nefinancij­skih društava. Pri tome visoka razina likvidnost­i u sustavu utječe na pad kamatnih stopa na novoodobre­ne kredite, što bi svakako moglo pridonijet­i povećanju kreditne aktivnosti u promatrano­m sektoru”, zaključuju analitičar­i RBA.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Kunski krediti pali su na godišnjoj razini za 5,3 posto na 22,2 milijarde kuna
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Kunski krediti pali su na godišnjoj razini za 5,3 posto na 22,2 milijarde kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia