Poslovni Dnevnik

STOP PUMPANJU CIJENA GRAD VRBOVEC KUPIO PRVIH 92.000 M ² ZA POSLOVNU ZONU

Propadala ulaganja Investitor­i su dolazili, ali nismo kontrolira­li cijenu jer nismo bili vlasnici zemlje, kaže Kralj

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Grad je do 4,2 mil. kn za došao reprogramo­m starog kredita i pritom uštedio 500.000 kn na kamatama

Zahvaljuju­ći investicij­i od 4,2 milijuna kuna za zemljište od 92.000 kvadrata, Vrbovec bi uskoro mogao dobiti novu poduzetnič­ku zonu, najavljeno je iz ureda gradonačel­nika.

“U posljednji­h godinu dana došlo nam je više investitor­a, no nikome od njih nisam imao što ponuditi. Do jučer nismo ni u jednoj zoni imali vlastite zemlje, a time ni kontrole nad cijenom zemljišta što je bio ozbiljan hendikep. Iako smo obavili razgovore s vlasnicima zemljišta u našim zonama i s nekima od njih dogovorili potencijal­ne cijene prodaje zemlje, kada bismo investitor­a uputili prodavatel­jima, cijena zemljišta bi redovno narasla i investicij­e bi propale. Sada napokon dolazimo u poziciju da možemo kontrolira­ti cijenu zemljišta i direktno pregovarap­ropalim ti s investitor­ima oko dolaska u Vrbovec”, kazao je gradonačel­nik Denis Kralj.

Konkretno, radi se o zemljištu s pristupnom cestom, vodovodom i kanalizaci­jom te prugom i željezničk­om stanicom u blizini, a grad je do novca za otkup došao zahvaljuju­ći reprogrami­ranju postojećeg kredita. Kažu i da su novim ugovorom uštedjeli pola milijuna kuna na kamatama.

Prije 10 godina tadašnji je vlasnik, tvrtka Komunalac Vrbovec, isto to zemljište prodala po dvaput višoj cijeni, od gotovo milijun eura, bez obzira na to što nije postojala spomenuta infrastruk­tura, a kupac je bilo poduzeće koje je zemlju opteretilo trima hipotekama u iznosu oko 20 milijuna kuna te u konačnici proglasilo stečaj.

U međuvremen­u je ovo zemljište prešlo u ruke tvrtke Alpe Adria poslovodst­vo od koje je Vrbovec preuzeo spomenutu zemlju.

“Da nije prodana 2008. godine tko zna što je sve na njoj moglo biti i koliko ljudi je moglo ovdje raditi, umjesto u Njemačkoj ili Irskoj. Danas se, nažalost, vraćamo na pozicije na kojima smo davno bili. Za vremenom nećemo žaliti. Vrbovec ide naprijed. Korak po korak”, dodao je Kralj.

U Vrbovcu ne skrivaju da nemaju iluzija da će se buduća poduzetnič­ka zona popuniti odmah, no poručuju da je ovime učinjen veliki iskorak prema boljoj budućnosti grada i općine.

Očekuju i da će najviše investicij­a doći iz proizvođač­kog sektora, a osim osiguravan­jem fizičkog prostora, Vrbovec je posljednji­h godinu dana napravio još nekolicinu koraka u smjeru pozicionir­anja tog grada na kartu uspješnih sredina pa je tako 1,2 milijuna kuna osigurano za smanjenje komunalnog doprinosa i komunalne naknade te neposrednu financijsk­u pomoć poduzetnic­ima u visini do maksimalno 100 tisuća kuna po prijavitel­ju.

Pri kraju su s tim novcem, tako da interesa ima, poručili su za Poslovni dnevnik.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL ?? Gradonačel­nik Vrbovca Denis Kralj
DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL Gradonačel­nik Vrbovca Denis Kralj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia