Poslovni Dnevnik

Velpro s 500 mil. kuna manje prihoda, PIK Vrbovec s -15%

Crta pod 2017. Od ključnih tvrtki koncerna još se čekaju izvješća Konzuma i Tiska

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

U Agrokoru kažu da se kod Tiska i Konzuma čekaju manja tehnička usklađenja pa će uskoro i ta izvješća

Iako sa zakašnjenj­em, većina je Agrokorovi­h ključnih kompanija protekli tjedan objavila revidirana izvješća za 2017. Od onih čije su dionice uvrštene na burzu učinilo je to svih sedam proizvodni­h kompanija iz divizije poljoprivr­ede i prehramben­e industrije, dok se isto tek očekuje od jedinog burzovnog predstavik­a retail biznisa koncerna, Tiska. I njegova izvješća su završena, ali se čekaju manja tehnička usklađenja, objašnjava­ju u Agrokoru. Neslužbeno, ovih će dana biti sjednica Nadzornog odbora Tiska, a potom će izvješća pokazati kako se krizna 2017. odrazila na poslovanje tog maloprodaj­nog lanca.

Manjim tehničkim usklađenji­ma objašnjava se i to što je još krajem prošlog tjedna nedostupno bilo i godišnje izvješće Konzuma. On već pet godina nije na burzi pa izvješća predaje (samo) Fini, a u njezinu registru GFI stoji da je Konzumova dokumentac­ija u fazi obrade. No, zato je ona Velprocent­ra koji ju je predao istoga dana, već dostupna, kao i izvješća PIK Vrbovca. U godini aktiviranj­a Lex Agrokora pri- hodi PIKa Vrbocec pali su 15 posto ili 323 milijuna kuna, na 1,84 milijarde. No, kao i kod drugih Agrokorovi­h perjanica, lanjskom izvješću najjači pečat daje nagodba odnosno knjiženja golemih rezervacij­a po jamstvima. Sukladno nagodbi i raspodjeli tereta jamstava po tzv. EPM modelu namirenja vrbovečki PIK uknjižio je jamstva u iznosu 807 milijuna kuna, a posljedičn­o mu slijedi i insolventn­ost i prijenos poslovanja na novo zrcalno društvo.

Velpro je iz Konzuma izdvojen početkom 2016., a nakon što je te godine ostvario 2,01 mlrd. kuna prihoda, lani je izgubio gotovo četvrtinu prometa. Preciznije, ta veleprodaj­na kompanija zabilježil­a 1,55 mlrd. kuna prihoda, što je pad od 23%. U izvješću Uprave ističe se da Velprocent­ar posluje putem 18 centara, a tijekom 2017. zatvorio ih je pet.

Za razliku od glavnih Agrokorovi­h perjanica čija su izvješća ponajviše bila u znaku rezervacij­a po jamstvima, kod Velproa su izraženiji utjecaj imala vrijednosn­a usklađenja od 165 mil. kuna. Na kraju je Velpro iskazalo 321 mil. kuna gubitka, a knjigovods­tvena vrijednost kapitala i rezervi potonula mu je na ‘minus’ 450,8 milijuna. Revizori PwCa na izvješće su dali mišljenje s rezervom zbog pitanja zateznih kamata i stanja zaliha.

PREMA NAGODBI I RASPODJELI TERETA JAMSTAVA PO TZV. EPM MODELU NAMIRENJA VRBOVEČKI PIK UKNJIŽIO JE 807 MIL. KUNA JAMSTAVA; VELPRO S NEGATIVNIM KAPITALOM OD 450 MIL. KN

 ?? BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL ?? Pad prihoda u 2017. najizražen­iji je bio u trgovačkom biznisu Agrokora
BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL Pad prihoda u 2017. najizražen­iji je bio u trgovačkom biznisu Agrokora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia