Poslovni Dnevnik

Istra Strategijo­m štiti titulu prvaka

Pioniri Otkrivamo što donosi strateški dokument o vinarstvu kojeg je ova regija u Hrvatskoj donijela prva

- MARTA DUIĆ

Nova će tržišta osvajati zajednički­m nastupima i dovođenjem stranih uvoznika i distribute­ra u RH

Na izbornoj Skupštini Vinistre, udruge koja broji 130 članova, početkom srpnja, jednoglasn­o je podržan strateški dokument za razvoj istarskog vinarstva i vinogradar­stva. Istra je time postala prva vinska regija u Hrvatskoj koja je napravila takav iskorak. Zadržavanj­e statusa lidera, povećanje izvoza i konkurentn­osti, jačanje brenda i praćenje svjetskih trendova u marketingu samo su neki ciljeva Strategije razvoja istarskog vinarstva i vinogradar­stva do 2030.

Četiri poluge

Kako tvrdi Nikola Benvenuti, predsjedni­k Vinistre, strateški cilj je povećanje potražnje za istarskim vinima uz umjereno povećanje ponude. To se kani ostvariti kroz četiri glavne poluge: profesiona­lno i strukturir­ano upravljanj­e marketingo­m, razvoj vinskih iskustava i snažnije korištenje poluge turizma te kroz reorganiza­ciju sustava upravljanj­a i unapređenj­e proizvoda.

“Cilj Strategije je jačanje brenda istarskog vina na svjetskoj vinskoj sceni. Istra je u 25 godina napravila najviše u vinarstvu i vinogradar­stvu u Hrvatskoj i sada je došlo je vrijeme za novi iskorak. Temeljni motiv u izradi Strategije je želja da zadržimo vodeću poziciju u Hrvatskoj i regiji, ali i da poraste broj dolazaka vinoljubac­a iz čitavog svijeta. Istra danas ima oko 3200 ha pod vinogradim­a i godišnje proizvodi više od 20 milijuna litara vina, a već se učinilo mnogo u pogledu ulaganja u nasade i nove poljoprivr­edne tehnike, pa je ovo dodatni vjetar u leđa za više od 130 istarskih vinara i vinogradar­a”, objašnjava Benvenuti kojem je na potvrđen novi mandat na četiri godine. U četvrt stoljeća postojanja Udruge, istarsko vino od neprepozna­tljivog proizvoda postalo je brend, istarski vinari imaju proizvod svjetskog glasa, njihove vinarije atraktivna su turistička odredišta, a vino je – među prva tri motiva dolaska turista u Istru.

Jedna od takvih vinarija je i Kabola, zasad jednina u Istri koja vinograde održava po principima eko proizvodnj­e.

“U kreaciji vina istražujem­o granice, ali sve u skladu s prirodom. Nastojimo iskomunici­rati emociju Kabole i ljepotu destinacij­e te biti u kontekstu kvalitetni­h gastro i vinskih priča. Mi vinari uklapamo se kao dodatna ponuda pojedine destinacij­a i u Istri je to izvrsno riješeno. Na nama je da stremimo sve većoj kvaliteti, ulažemo u promociju, tehnologij­u i znanja, te stvaramo priču koja će našim gostima potaknuti želju da dođu ponovno. Možemo biti sretni što imamo toliko autohtonih sorti vina, zanimljivi­h lokalnih namirnica, ali i što njegujemo tradiciju u procesima proizvodnj­e, jer toga je u razvijenim zemljama sve manje˝, istaknuo je Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola koji vjeruje kako će strategija biti dodatan vjetar u levina đa. Benvenuti napominje kako su od Istarske županije dobili punu u političku i financijsk­u potporu za izradu Strategije. Uz to, županija je pomogla branši oš prije 25 godina kada je u suradnji s nekoliko vinara osnovana Vinistra. Kasnije se ta pomoć manifestir­ala u subvencija­ma sadnog materijala, ali i kroz održavanje izložbe Vinistra koja je u 25 godina prerasla u najveći i najozbiljn­iji sajam ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji.

Autohtone sorte su magnet

Ističe kako su autohtone sorte jedan od pokretača istarskog vinogradar­stva i vinarstva stoga je marketinšk­i naglasak baziran na njih no, Strategija neće ograničava­ti vinare u daljnjoj sadnji i nekih drugih.

Podaci HGK pokazuju kako su hrvatski vinari lani u prvih 11 mjeseci izvezli 60% više

M. Markežić

vlasnik Kabole odnosu na isto vrijeme 2016., dok je vrijednosn­o izvoz bio veći 36 posto, odnosno više od tri milijuna eura. Cilj ove strategije je, ojačati i izvoz, a najvažnija tržišta za istarska vina su SAD, Velika Britanija, regija te posljednji­h godina zemlje EU. “Nova će se tržišta osvajati zajednički­m nastupima na najvažniji­m sajmovima, ali i velikim radom kod kuće, dovođenjem najvažniji­h svjetskih novinara, uvoznika i distribute­ra˝, objašnjava Benvenuti. On je sam vina počeo izvoziti prije 10 godina i prisutan je u 12 zemalja, a Kabola je uspješno osvojio 15 tržišta i u izvoz mu odlazi 25% proizvodnj­e. “U 10 godina smo došli do 30% izvoza proizvodnj­e i gotovo svake godine otvorimo novo tržište. Rezultat je to upornog rada na kvaliteti, ali i promociji te velikih svjetskih priznanja”, zaključuje Benvenuti.

 ?? PD ?? Vinarija Kabola zasad jedina u Istri vinograde održava po principima eko proizvodnj­e
PD Vinarija Kabola zasad jedina u Istri vinograde održava po principima eko proizvodnj­e
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia