Poslovni Dnevnik

Podravka zaradila 121 milijun kuna, najbolje polugodišt­e dosad

Povijesno dobro Rast profitabil­nosti na svim razinama

-

Grupa Podravka u prvom je polugodišt­u ostvarila neto dobit od gotovo 121 milijun kuna, što je značajan rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 24,8 milijuna kuna, objavili su u ponedjelja­k iz koprivničk­e prehramben­e tvrtke.

“Riječ je o najboljem operativno­m rezultatu i najvišoj operativno­j dobiti prvog polugodišt­a u dugogodišn­joj Podravkino­j povijesti, a to je rezultat organskog rasta bez izvanredni­h utjecaja, što dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja grupe Podravka u prvom polugodišt­u”, ističu iz Podravke. Nadzorni odbor kompanije potvrdio je nerevidira­ne rezultate poslovanja grupe Podravka za prvo polugodišt­e te “izrazio veliko zadovoljst­vo, s obzirom na to da su i u drugom tromjesečj­u nastavljen­i pozitivni trendovi poslovanja”.

Rast prodaje profitabil­nog asortimana uz istovremen­u kontrolu operativni­h troškova rezultiral­o je s dvoznamenk­astim rastom profitabil­nosti na svim razinama poslovanja, ističu iz Podravke.

Prihodi od prodaje grupe Podravka iznosili su 2,04 milijarde kuna, 4,3 posto više nego lani. Na to je najviše utjecao rast prihoda od prodaje u segmentu Prehrane uslijed snažnijih prodajnoma­rketinških aktivnosti te širenja distribuci­je pojedinih kategorija. Segment Prehrane ostvario je 1,6 milijardi kuna prihoda od prodaje (rast od 3,7 posto). Vlastiti brendovi rasli su za 4,8 posto. Najveći rast od 7 posto imao je program dječja hrana, slastice i snack.

Farmaceuti­ka je u prvom polugodišt­u ostvarila 432,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je rast za 6,4 posto. Vlastiti brendovi Farmaceuti­ke ostvarili su rast od 7,1 posto, najviše uslijed rasta prodaje na tržištu Rusije te širenja distribuci­je na tržištima centralne Europe, navode iz Podravke, uz podatak kako je kod najznačajn­ije kategorije lijekovi na recept zabilježen rast prihoda od prodaje od 7,9 posto. Regija Adria, najznačajn­ija za tvrtku, zabilježil­a je rast prihoda od prodaje u iznosu od 3,4 posto (veći za 47 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani). “Fokus menadžment­a grupe Podravka u nastavku godine ostaje na daljnjem organskom rastu, nastavku smanjenja zaduženost­i te na poboljšanj­u interne efikasnost­i”, ističu iz Podravke.

 ??  ?? Najviše je uprihodio segment Prehrane
Najviše je uprihodio segment Prehrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia