Poslovni Dnevnik

Bakarska ljetna rapsodija poduzetniš­tva i vrhunske zabave

‘Moja poduzetna Hrvatska’ jedno je od atraktivni­h ljetnih događanja u Bakru

- NATIVE TIM PD i VL

Sajam poduzetnik­a, obrtnika i OPG-ova ponudit će samo najbolje od domaće autohtone proizvodnj­e hrane, vina, maslinovog ulja i suvenira

Slikarstvo­m sam se počela baviti iz hobija, a onda sam počela izrađivati nakit jer su mi različiti materijali pružali pregršt kreativnih mogućnosti. Zatim sam počela izrađivati i suvenire pa je hobi prerastao u pravi posao, priča Marina Kokorić iz Ivanje Reke, jedna od izlagača u okviru Festivala “Moja poduzetna Hrvatska”, koji će se 28. srpnja održati u Bakru, gradiću s 1600 stanovnika čiji se broj ljeti višestuko poveća. Marina će s mnogim drugim domaćim proizvođač­ima predstavit­i svoj nakit na velikom Sajmu poduzetnik­a, obrtnika i OPGova. Uz uzgajivače i proizvođač­e proizvoda od lavande, medare, voćare, posjetitel­ji će moći razgledati, a i kupiti, uporabnu unikatnu keramiku, nakit i mnoštvo eko proizvoda, poput SMID hrenade nagrađene srebrnom medaljom za inovaciju.

Poslovni hotel

Ekološkom se proizvodnj­om bavimo od 2006. godine, a osim naše čuvene hrenade, imamo i pesto od tikvica s bučinim sjemenkama i uljem, chutney od jabuka i dvije vrste senfa, pikantni i s kurkumom, pojašnjava Mirjana Strancarić s OPGa Smid koji se također priprema za veliki bakarski sajam na kojem će izložiti i svoj jabučni ocat koji je za kvalitetu nagrađen zlatnom medaljom.

Sajam će se održati na terasi ispred hotela Jadran koji se planira prenamijen­iti u hotel s četiri zvjezdi- ce. U industrijs­koj zoni se gradi i poslovni hotel na devet etaža, a u posljednji­h pet godina, razvija se i privatni smještaj, pa je u ovom trenutku na području grada registrira­no 85 privatnih iznajmljiv­ača s oko 400 ležajeva.

S obzirom da se naša gastronomi­ja temelji na zdravim i prirodnim namirnicam­a, na Festival poduzetniš­tva u Bakru stiže i ekipa kuhara iz kulinarske akademije “Majstor kuhar” koji će tijekom Gastro show programa za sve koji vole morsku hranu pripremati 500 finih morskih porcija. S obzirom na to da stižemo u Bakar, živopisni primorski gradić, odlučili smo se za pripremu jednog finog rižota od domaćih liganja. Iako se možda u prvi mah čini jednostavn­o jelo, ono ipak ima neke male tajne u pripremi koje ga u konačni- ci čine ukusnijim i kremastiji­m, pa ćemo baš takav rižoto skuhati posjetitel­jima u Bakru, najavio je chef Dario Lide iz kulinarske akademije “Majstor kuhar”.

Bakarski susreti

Za dodatnu zabavu za sve uzraste tijekom Festivala pobrinula se lokalna Turistička zajednica. U Bakru već mjesec dana traje čuveno “Margaretin­o leto”, a 28. srpnja održat će se popularni “Bakarski susreti”, sportskoza­bavna manifestac­ija osmišljena po uzoru na stare “Jadranske susrete” koji su ljeti bili popularni 70tih godina prošlog stoljeća. Cilj Bakarskih susreta i igara je promocija Grada, njegovo postupno kulturno i turističko oživljavan­je kroz veće zabavne projekte.

Dakle, vratiti naš grad moru i ujedniti sva naša mjesta kroz sportsko nadmetanje prepuno zabave, ističe Sonja Jelušić Marić, direktoric­a bakarske Turističke zajednice i dodaje da, u suradnji s Gradom Bakrom, razvijaju koncept turizma koji ide u smjeru interpreta­cije kulturne, povijesne i prirodne baštine uz razvoj sportskore­kreativnog turizma koji se idealno uklapa u sve potencijal­e bakarskoga kraja.

Osim ekipama koje se natječu, Bakarski su susreti, zbog neobičnih i zabavnih igara, uvijek zanimljivi i mnogobrojn­im turistima koji ljeti u sve većem broju dolaze u Bakar.

Neobičan i događajima bogat Festival “Moja poduzetna Hrvatska” u Bakru završava žestokim rock koncertom Opće opasnosti, megapopula­rnih slavonskih rockera koji u Bakar dolaze prvi put.

Svi oni koji su već bili na našim koncertima znaju što ih čeka, a to su dva sata vrhunskog rocka.

Uvijek na koncertima dajemo sve od sebe, pa ćemo tako nastupiti i u Bakru i vjerujem da će se svi super zabaviti, a naravno, s obzirom na to da smo prvi put tamo, dečki i ja ćemo i turistički razgledati grad, jer mislim da im treba i malo domaćih turista, a ne samo stranih, na svoj osebujan način poručio je frontman Opće opasnosti Pero Galić.

 ?? PD ?? Različite ljetne manifestac­ije u Bakru prepune su posjetitel­ja
PD Različite ljetne manifestac­ije u Bakru prepune su posjetitel­ja
 ?? PD ?? Koncert Opće opasnosti - megapopula­rni slavonski rokeri najavljuju dva sata vrhunskog rocka
PD Koncert Opće opasnosti - megapopula­rni slavonski rokeri najavljuju dva sata vrhunskog rocka
 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Rižoto od domaćih liganja za sve posjetitel­je pripremat će kuhari iz kulinarske akademije 'Majstor kuhar'
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Rižoto od domaćih liganja za sve posjetitel­je pripremat će kuhari iz kulinarske akademije 'Majstor kuhar'
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia