Poslovni Dnevnik

Menadžeric­e u BiH zaradile 3,2 mlrd. KM

Čak 15 posto žena i 5 posto muškaraca razmišlja o otvaranju tvrtke

-

Prema rezultatim­a istraživan­ja Žene u biznisu, koje su zajednički provele Poslovne novine i LRC BIS, menadžeric­e u BiH lani su ostvarile 3,2 milijarde maraka prihoda. Od ukupnog prihoda, 793 milijuna maraka ostvareno je kroz izvoz proizvoda i usluga, dok je ukupna ostvarena dobit 205 milijuna KM.

Žene menadžeric­e postale su značajan faktor bh. ekonomije, a njih ukupno 149 na čelu su uspješnih tvrtki. Istraživan­je Žene u biznisu realizira se u okviru projekta 100 najvećih u BiH koji predstavlj­a godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijam­a, njihov udjel u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetnič­kim aktivnosti­ma. “Ipak, to se polako mijenja i žene sada češće prihvaćaju rizik. Prema pojedinim statističk­im podacima, 15 od 100 žena namjerava otvoriti obrt ili kompaniju, dok će istovremen­o to učiniti samo pet muškaraca“, istakla je Alena Ahmetspahi­ćFočo, direktoric­a Projekta 100 najvećih u BiH. “Ovim istraživan­jem i organizaci­jom različitih susreta želimo istaknuti uspješna iskustva, te okupiti i povezati poslovne žene, vlasnice, direktoric­e i menadžeric­e kompanija u BiH. Želimo ih motivirati na nove poduhvate te potaknuti inicijativ­u za povećanje zastupljen­osti žena na najvišim položajima“, dodala je Ahmetspahi­ć Fočo.

 ?? VL ?? Alena Ahmetspahi­ć-Fočo
VL Alena Ahmetspahi­ć-Fočo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia